*Nettavisen* Nyheter.

Mars-satellitt skutt opp

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA sendte fredag av gårde Mars Reconnaissance Orbiter.

08.09.05 14:16

Satellitten skal nå ut på en sju måneder lang reise til Mars. Oppskytningen ble utsatt torsdag på grunn av en feil ved fylling av drivstofftankene.

Mars Reconnaissance Orbiter skal gå i bane rundt vår røde nabo i rommet i minst fire år, og er ventet å gi bedre informasjon om været, klimaet og geologien på planeten enn man noen gang har hatt tidligere.

Satellitten skal blant annet styrke NASAs kunnskap om forekomstene av is på planeten. Mars er kald og tørr med store flak frossent vann ved polene. Men forskere tror planeten var et våtere og kanskje varmere sted for lenge, lenge siden. Om det er tilfelle kan det ha eksistert liv på Mars. Et annet formål med ekspedisjonen er å se om planeten kanskje kan egne seg for at mennesker kan bo der en gang i fremtiden, skriver Associated Press.

Med på ferden er blant annet det største teleskopiske kameraet som noen gang har blitt sendt til en annen planet. Den vil også samle inn data for å hjelpe NASA planlegge hvor man skal sette i land to roboter senere dette tiåret.

The Phoenix Mars Scout skal lete etter organiske kjemikalier, og sendes opp i 2007. Mars Science Laboratory følger to år senere.

To små roboter NASA sendte til Mars i 2003, Spirit og Opportunity, fortsetter å suse omkring på planeten og samle verdifull informasjon.

Ekspedisjonen koster 4,6 milliarder norske kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag