RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nasa)

Mars-stein med spor av vann

Nye bilder fra Mars gir forskerne de mest håndfaste bevisene noensinne om at steinformasjoner på planeten ble formet av vann.

Nasa-fartøyet Opportunity som landet på Mars i helgen, har allerede gjort betydelige vitenskapelige oppdagelser. Nye bilder fra fartøyet viser steinheller som har inneholder flere tynne lag.

På jorden er slike lag tegn på at steinene er et produkt av avsetninger av vann og vind. Lagene er så tynne som en centimeter noen steder, noe som tyder på at de ikke er gamle lavastrømmer. Nasa påpeker likevel at nærmere undersøkelser er nødvendig før man helt sikkert kan fastslå at det var vann som formet denne steinen.

- Når du ser på lagene, er disse virkelig tynne lag og det setter noen begrensninger for hva dette kan være. Dette er ikke lava, det er noe vi ikke har sett før, sier forsker Steve Squyres ifølge BBC.

- Vi er i ferd med å legge ut på det som sannsynligvis kommer til å bli den kuleste geologiekskursjonen gjennom tidene, sier Squyres.

For helt å kunne slå fast at steinen er dannet av avsetninger og ikke av lave, må kjøretøyet til Opportunity kjøre fram til steinen og undersøke den nøye med sine instrumenter.

Dersom det viser seg å være en sedimentær bergart, vil det være en ny indikasjon på at det en gang var vann på Mars, og at det kan ha vært liv på planeten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere