RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Finsk politi)

Massakre-mannen flyttet fra Norge

Sist oppdatert:
Etter et langt sjalusidrama drepte Ibrahim Shkupolli ekssamboeren i hennes hjem, og fire personer på kjøpesenter.

Ibrahim Shkupolli skal ha trakassert og truet samboeren etter at forholdet tok slutt i 2008. Nyttårsaften skjøt og drepte han henne, før han tok livet av fire andre på et kjøpesenter sør i Finland.

Tre menn og en kvinne ble drept da Shkupolli åpnet ild på Sello-senteret i Esbo på formiddagen nyttårsaften. Etter skuddramaet ble hans tidligere samboer funnet drept i et hus i nærheten av kjøpesenteret.

Politiet sier de tror Shkupollis hovedmål var samboeren. Hun jobbet i Sello-butikken Prisma, og alle de drepte var ansatt i denne butikken.

Flyttet fra Norge
Ifølge avisen Aamulethi var 43 år gamle Shkupolli kosovoalbaner. Han flyttet fra Norge til Finland i 1990 og innledet like etter et forhold til kvinnen som ble hans samboer i 18 år. Da forholdet tok slutt i fjor, flyttet kvinnen til egen bolig.

Ifølge dokumenter fra Helsingfors hovrätt skal mannen ha begynt å plage, trakassere og true henne etter at de flyttet fra hverandre. Shkupolli skal senere ha giftet seg med en albansk kvinne.

Shkupolli skal ikke være finsk statsborger. Han er tidligere dømt for både mishandling og brudd på våpenloven og var også ilagt rettslig påbud om å holde seg borte fra den tidligere samboeren.

Tok sitt eget liv
Politiet innledet en omfattende jakt på Shkupolli, og torsdag ettermiddag ble han funnet død i sin bolig i den sørfinske byen Esbo. Han tok sitt eget liv.

– Gjerningsmannen var kledd i svart frakk, svarte bukser og svart lue. Han virket svært målbevisst, sier Janne Hartikainen, som jobber på Sello.

Et annet øyenvitne forteller at Shkupolli skjøt en mann to ganger i hodet og en kvinne i magen før han gikk rolig videre.

– Vi trodde en lastepall falt ned eller at det gikk av noe fyrverkeri. Vi så en ansatt ligge på gulvet, forteller Risto og Hanna Heiskanen.

Evakuering
Store politistyrker og flere ambulanser rykket torsdag ut til senteret, der det ble iverksatt full evakuering. Personer på stedet fortalte om kaotiske scener og panikk.

– Alle innkjøpene mine ble igjen ved kassa, og bilen ble stående igjen i garasjen. Vi måtte bort fort, men ingen fortalte hvorfor vi ble evakuert. Alle fikk bare ordre om å ta seg ut, sier Pentti Kaukonummi, som var i Prisma-butikken da skytingen begynte.

Andre forteller om panikkslagne mennesker som prøvde å gjemme seg der de kunne mens skuddene smalt i butikken.

– Mange gråt, og mange ansatte var helt panikkslagne, sier et øyenvitne.

Flere episoder
Esbo er Finlands nest største by med rundt 240.000 innbyggere og grenser til Helsingfors. All togtrafikk til stasjonen Alberga ble stanset på grunn av skyteepisoden torsdag.

Politidirektør Mikko Paatero sier han frykter at tragedien i Esbo skal svekke finnenes trygghetsfølelse.

Innenriksminister Anne Holmlund sa torsdag ettermiddag at hun deler sorgen til ofrenes familier. Hun ber også om at drapene blir grundig etterforsket, samtidig som hun roste politiet og redningsmannskapene for å ha handlet raskt og profesjonelt.

Finland er blitt rammet av flere alvorlige skyteepisoder de siste årene. I september 2008 skjøt og drepte en 22 år gammel mann ti personer på en yrkesskole i Kauhajoki før han rettet våpenet mot seg selv.

I november i 2007 skjøt og drepte en 18-åring seks medelever, rektoren og helsesøsteren på Jokela-skolen i Tusby. Mannen tok så sitt eget liv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere