*Nettavisen* Nyheter.

Masseamputasjoner på sykehusene i Haiti

Foto: Ariana Cubillos (AP)

Legen Jacques Lorblanches har mistet oversikten over hvor mange amputasjoner han har foretatt de siste dagene i Haiti.

19.01.10 07:59

- Jeg har aldri sett noe lignende - infiserte sår fulle av larver, sier den erfarne franske legen om arbeidet på et feltsykehus i Haiti.

- Jeg gjorde den første amputasjonen med tre tenger, fem sakser og et skalpell, uten vann og bare en lommelykt til å belyse skaden, sier Lorblanches, som er i Haiti for organisasjonen Leger i verden.

Det blir meldt om lignende scener over hele Port-au-Prince etter det voldsomme jordskjelvet som rammet forrige uke og kanskje kostet så mange som 200.000 mennesker livet.

For mange av de skadde som får behandling, blir resultatet en amputasjon ettersom sårene ofte er infisert og det har tatt lang tid før de fikk behandling. De sårede blir fraktet til klinikkene i trillebårer eller på bårer laget av dører.

Gjør ikke politioppdrag
Natt til tirsdag gjorde amerikanske myndigheter det klart at de ikke har noen planer om å gjennomføre amerikansk politioppdrag i Haiti.

- De amerikanske soldatene i Haiti skal støtte opp om FN-soldatene i landet, og det er ingen planer om å ta på seg et bredere fredsbevarende oppdrag, sier forsvarsminister Robert Gates.

- Jeg tror vi skal se FN og MINUSTAH i ledelsen der. Vi er der for å støtte dem og myndighetene i Haiti, sier Gates og viser til FN-styrken i Haiti.

Det er sendt rundt 5.000 amerikanske soldater til Haiti etter at jordskjelvet rammet forrige uke, men Gates ser ut til å utelukke at de skal delta i en bredere rolle som fredsbevarende styrke.

- Jeg har ikke hørt noe om at vi skal få en politirolle på noe tidspunkt, sier han.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.