RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massearrestasjoner før valg

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Flere hundre islamister ble arrestert da de ropte religiøse slagord under valgkampen i Egypt.

Mandag går egypterne til valgurnene for å stemme inn 132 nye medlemmer til nasjonalforsamlingens Shura-råd, som er rådgivende for regjeringen og nasjonalforsamlingen. Myndighetene har gått til massearrestasjoner av medlemmer tilhørende islamistgruppen Det muslimske brorskap i forkant av valget.

- Rundt 1000 medlemmer av opposisjonspartiet Det muslimske brorskap har blitt arrestert i de siste ukene. Muslimsk brorskap er et sterkt opposisjonsparti, så jeg tror ikke de vil gi opp, sier den egyptiske eksperten Diaa Rashwan som er tilknyttet Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kairo til Nettavisen.

Ifølge valgkommisjonen har 23 millioner stemmerett.

- Jeg tror ikke mange kommer til å delta. Både Al-Wafd-partiet og sosialistpartiet har bestemt seg for å boikotte valget.

Nasjonalforsamlingens Shura-råd har 264 seter. I denne omgangen er 132 av dem på valg. Det egyptiske folk skal velge 88 nye medlemmer blant 665 kandidater, mens presidenten selv skal plukke ut 44 medlemmer av de 132. Valget går i to runder, 11. juni og 18 juni.

Islam er løsningen
Flere medlemmer av islamistgruppen holdes i varetekt etter å ha hengt opp plakater med religiøst innhold.

- Vi fordømmer dette. Alle som ble arrestert har enten stilt til valg tidligere eller er kandidater til dette valget. Dette viser at regjeringen og regimet ikke respekterer reglene, og bruker makt for å hindre folk i å stemme på kandidater som tilhører Det muslimske brorskap og de uavhengige kandidatene. Regjeringen og president Mohammad Husni Mubarak er imot oss, sier en av brorskapets øverste ledere, Mohammed Magdi Akef, til Nettavisen på telefon fra Kairo.

- Egyptiske myndigheter sier årsaken til arrestasjonene skal være Det muslimske brorskaps bruk av religiøse slagord som «Islam er løsningen». En lovendring som ble vedtatt i mars forbyr bruk av religion i politisk aktivitet og å etablere politiske parti basert på religion, sier Osama Sarayya som er ansvarlig redaktør for det største egyptisk avisen Al-Ahram.

- Lovendringen har gjort at valgkommisjonen har diskvalifisert tre kandidater fra Det muslimske brorskap. Men den høyeste rettsinstansen avviste en slik beslutning.

Det muslimske brorskap er en forbudt gruppe i Egypt, men medlemmer av gruppen stiller som uavhengige kandidater til nasjonalforsamlings Shura-råd.

I 2005 fikk gruppen nesten 20 prosent av setene i nasjonalforsamlingen.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert den egyptiske regjeringen for at de har stilt medlemmer av Det muslimske brorskap for en militær domstol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere