RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massemønstringer før folkeavstemning

Foto: Juan Carlos Solorzano (AP Photo)
Fargerike massemønstringer samlet både tilhengere og motstandere av Venezuelas president Hugo Chavez før helgens folkeavstemning om hvorvidt han skal få fortsette ved makten.

Torsdag avsluttet begge sider sin kampanjevirksomhet før avstemningen søndag.

Hundretusenvis av Chavez-motstandere fylte en av hovedveiene øst i hovedstaden Caracas. De blåste med fløyter, slo på kjeler og oppfordret folk til å svare ja på spørsmålet om den omstridte presidenten skal gå av.

Den massive demonstrasjonen er en av de største mønstringene til opposisjonen på mange måneder. Kampanjen mot Chavez er ledet av en koalisjon av politiske partier både på høyre og venstresiden, samt fagforeninger og forretningsfolk, og har framstått som svake og uorganiserte. Men torsdag forsøkte de å overbevise folk om at Chavez styrer landet ut i kaos, og at det må skrives ut nyvalg. Det massive oppmøtet ga signal om at opposisjonen ikke er spilt ut på sidelinja.

Men senere på dagen erklærte den venstrepopulistiske presidenten at han er sikker på seier ved søndagens avstemning. Dersom han har rett vil hans selverklærte «revolusjon» få nytt liv. Chavez har styrt det oljeproduserende landet mot venstre og vekk fra landets tidligere allierte USA.

Titusener av mennesker hadde møtt opp til støttemarkeringen for ham i Caracas, som minnet om et karneval, med øl, musikk og fyrverkeri.

Meningsmålingene i Venezuela har vært uklare på hvilken vei folket går. Men ifølge nyhetsbyrået Reuters har de siste målingene vist en stødig oppgang for Chavez.

Opposisjonen må få minst like mange eller flere enn de 3,76 millioner stemmene som Chavez fikk da han ble gjenvalgt i 2000. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere