*Nettavisen* Nyheter.

Massiv demonstrasjon

Foto: (Reuters/Scanpix)

Flere tusen tilhengere av opposisjonen i Hviterussland samlet seg på torget i Minsk etter at valglokalene stengte søndag.

20.03.06 09:39

- Vi ser nå ut på et folkehav. Det er veldig mange. Jeg tror man har passert 10.000, sier Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen til TV 2 Nettavisen klokken 19.45.

Han sto da på det store torget i Minsk sammen med kollegaer fra menneskerettighetsgruppa. Tusenvis av mennesker samlet seg på torget da valglokalene stengte klokken 19. Myndighetene i Hviterussland har tidligere truet med å slå hardt ned på demonstrasjoner, men demonstrasjonen søndag gikk rolig for seg. Nå ber opposisjonen i landet folk om å fortsette å demonstrere mot valget.

Les mer om situasjonen i Hviterussland her.

- Gripende
- Det er ikke mye synlig politi, men det er en del sivilkledde politifolk i folkemengden. Foreløpig er situasjonen rolig, sier Engesland.

- Det er en sterk, gripende stemning. Folk virker entusiastiske og rolige. Det er barnefamilier og par, alle slags mennesker. Biler kjører forbi og tuter, og det virker som det er en slags sympatierklæring, for folkemengden jubler når det skjer.

- Vi er positivt overrasket over at det så langt virker som det går veldig greit. Hele plassen foran det store kulturhuset er fylt, og det kommer hele tiden til nye mennesker.

Buet
APs reporter anslår at det var opp mot 10.000 mennesker i demonstrasjonen før rekkene begynte å tynnes ut utover kvelden.

Demonstrantene ropte «Leve Hviterussland», og navnet på den viktigste opposisjonslederen, Aleksandr Milinkevitsj. Milinkevitsj ankom etterhvert torget, der han krevde gjenvalg, og fordømte valgavviklingen. Den hviterussiske valgkommisjonens leder sier Lukasjenko vant valget med omkring 89 prosent av stemmene.

Folkemengden buet da en stor videoskjerm viste bilder av lederen for valgkommisjonen i landet, som hyllet valget og sa det kun har vært få uregelmessigheter ved valgavviklingen.

Også Unge Venstre, som har observatører i Hviterussland, anslo folkemengden til å være rundt 6-7000 mennesker.

- Det er faktisk en overraskende lett stemning blant folket. Det er ikke yppet til konfrontasjoner verken fra regimet eller demonstrantene, sier Øyvind Håland til TV 2 Nettavisen.

Ungdomspolitikeren fra Venstre var på plass på Oktoberplassen i Minsk sammen med lederen i Oslo Venstre, Ola Elvestuen.

- Jeg vil karakterisere stemningen som lett jubling. Det overraskende for meg er at det er stor spredning i gruppen som er her. Dette er ikke noe ungdomsmøte, sier Håland.

Etter rundt tre timer marsjerte en mindre gruppe til Victory Square før marsjen oppløste seg rundt midnatt lokal tid.

Ulovlig
Den sittende presidenten i Hviterussland, Aleksandr Lukasjenko var ventet å vinne valget med stort flertall. Opposisjonelle grupper og utenlandske observatører har vært sterkt kritiske til hvordan valgkampen og valget har foregått. Amerikanske myndigheter har kalt Hviterussland «tyranniets siste utpost i Europa.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.