RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Massiv hodesjal-protest

Sist oppdatert:
40.000 tyrkere demonstrerte mot et lovforslag som tillater kvinnelige studenter å bruke hodesjal på landets universiteter.

I Tyrkias hovedstad Ankara var om lag 40.000 personer lørdag samlet til protest mot parlamentets planer om å tillate kvinnelige studenter å bære sjal som dekker håret på landets universiteter. \

Ventet lovendring
- Tyrkia er sekulært og vil forbli det, ropte demonstrantene som var utstyrt med tyrkiske flagg og plakater som viste landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av republikken Tyrkia og mannen som har hovedansvaret for oppløsningen av det muslimske kalifatet.

Det er forventet at parlamentet allerede neste uke vil godkjenne en grunnlovsendring som vil lempe på hijab-forbudet som ble innført i 1989, melder Reuters. Forbudet mot den tradisjonelle hijaben vil bestå, mens lovendringen åpner for bruk av hodesjal som knytes under haken.

99 prosent muslimer
Lovendringen er foreslått av det styrende partiet Rettferdighet og Utvikling (AK), som har islamistiske røtter og et nasjonalistisk opposisjonsparti.

Over 50 forskjellige organisasjoner og flere av landets ikke-religiøse partier sto bak demonstrasjonen.

99 prosent av befolkningen i landet er muslimer, og det anslås at omkring to tredeler av tyrkiske kvinner bruker sjal for dekke håret sitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere