Massiv politiaksjon i Molenbeek er over - fant ikke terrormistenkte Salah Abdeslam

AKSJONERTE: Belgisk politi gjennomførte flere aksjoner mot adresser i Brussel-forstaden Molenbeek, der minst én av Paris-terroristene kom fra. Det skal ha oppstått skyting, skriver NTB.

AKSJONERTE: Belgisk politi gjennomførte flere aksjoner mot adresser i Brussel-forstaden Molenbeek, der minst én av Paris-terroristene kom fra. Det skal ha oppstått skyting, skriver NTB. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS

Ingen ble pågrepet i politiaksjonen i bydelen Molenbeek i Brussel mandag, ifølge den belgiske påtalemyndigheten.

16.11.15 14:35

Aksjonen ble avsluttet litt etter klokken 14.

SISTE: Den massive politiaksjonen i forstaden Molenbeek i Brussel er over. Den endte med bomtur, og den overlevende antatte gjerningsmannen etter terroren i Paris, er fortsatt på frifot, melder AFP, som siterer påtalemyndighetene.

– Resultatet er negativt, sier en talsperson for påtalemyndigheten. Tidligere ble det opplyst at målet med operasjonen var å finne Salah Abdeslam, som mistenkes for å ha deltatt i terroraksjonen i Paris.

Ordføreren i Brussel bekrefter at politioperasjonen er over og sier ingen er blitt skadd.

I Frankrike og Belgia leter politiet etter folk som kan knyttes til terroraksjonen i Paris. Væpnet spesialpoliti i Brussel omringet flere bygninger og håpte å finne den overlevende antatte gjerningsmannen Salah Abdeslam.

Mandag ble det meldt at Abdeslam var pågrepet, men kort etter ble dette tilbakevist av politiet. 26-åringen som slapp gjennom grensekontrollen mellom Frankrike og Belgia få timer etter angrepene, er fortsatt på frifot.

Væpnet spesialpoliti omringet flere boligbygg i området, og folk i området hørte flere små eksplosjoner.

DIREKTE: Det siste om Paris-terroren

Politistyrker aksjonerer i Molenbeek. Foto: AFP PHOTO / JOHN THYS


Hjernen bak angrepet
Molenbeek er havnet i myndighetenes søkelys fordi flere av dem som gjennomførte terrorangrepene i Paris, skal ha bodd her.

Også mannen som nå utpekes som hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaadoud, knyttes til bydelen. 27-åringen er belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. Han befinner seg imidlertid i Syria, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Her skal han ha sluttet seg til opprørsgruppen IS.

Belgisk politi har pågrepet Salah Abdeslam, som skal ha vært den eneste av de åtte terroristene som overlevde angrepene i Paris fredag, meldte radiokanalen RTL på mandag. Kort tid etter ble disse opplysningene tilbakevist.

Den franske regjeringen hevder Paris-angrepet ble planlagt av IS i Syria. Gruppen har selv påtatt seg ansvaret for terroraksjonen.

Til nå er minst sju personer pågrepet i Belgia, mistenkt for å ha hatt noe med Paris-terroren å gjøre. I Frankrike har myndighetene innført unntakstilstand, og politiet har gjennomført over 168 aksjoner siden søndag kveld.

23 personer ble pågrepet og 31 våpen beslaglagt i Frankrike, ifølge regjeringen. Det skal blant annet være funnet kalasjnikov-geværer og pistoler i Lyon.

Avslørte terrorcelle
Den antatte bakmannen Abdelhamid Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. En av de antatte gjerningsmennene, Ibrahim Abdeslam, hadde forbindelser til samme celle, ifølge belgiske medier.

Fem av de antatte gjerningsmennene i Paris er så langt identifisert.

De siste to på listen er Samy Amimour (28), som var fransk statsborger, og en mann som går under navnet Ahmad Al Mohammad. Han er muligens fra Syria, opplyser statsadvokat François Molins.

De to skal ha sprengt seg i luften henholdsvis i konsertlokalet Bataclan og utenfor Stade de France.

Amimour skal ha forsøkt å reise til Jemen i 2012 og ble internasjonalt etterlyst da han forsvant i 2013, ifølge Molins. Ifølge familien hans reiste han da til Syria.

Advarer
Både i Frankrike og i resten av Europa ble terrorofrene minnet mandag med ett minutts stillhet. På Place de la Republique i sentrum av Paris ble minnestunden avsluttet med applaus før folk begynte å synge nasjonalsangen.

Frankrikes president François Hollande skal tale til folkevalgte i et møte i Versailles-slottet mandag.

Den franske regjeringen varsler at terrortrusselen varer ved.

– Vi vet at det er forberedt operasjoner og at det fortsatt forberedes operasjoner, ikke bare mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sier Valls til TV-kanalen RTL.

– Denne generasjonen vil måtte leve lenge med denne trusselen fra terrorister. Vi må leve, og vi må leve helt og fullt, men under denne trusselen, sier den franske statsministeren.

Ti franske kampfly bombet søndag kveld flere mål i IS-hovedstaden Raqqa i Syria, og et våpenlager og en treningsleir ble rammet. Men ifølge Valls er det ikke her slaget må utkjempes.

– Det er først og fremst i Irak, og ikke i Syria, framtida står på spill, sier Valls, og viser til at det er i Irak at IS hadde sitt utspring. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.