Gå til sidens hovedinnhold

- Massive overgrep i Vest-Sudan

Hundrevis av mennesker er drept og flere hundre tusen er drevet på flukt etter ett års krigføring i Darfur i Vest-Sudan, skriver Amnesty International i en rapport som offentliggjøres tirsdag.

Den humanitære situasjonen er inntrengende og det ble gjennom hele 2003 begått massive overgrep mot sivilbefolkningen, heter det i rapporten fra menneskerettsorganisasjonen ifølge NTB.

Rapporten bygger på omfattende intervjuer med Darfur-flyktninger i det østlige Tchad, og Amnesty i Norge kommer til å ta opp innholdet i granskningen med Utenriksdepartementet.

Menneskerettsorganisasjonen mener Norge må bruke sin sentrale rolle i fredsprosessen i Sudan til å presse myndighetene i landet til å få slutt på overgrepene i Darfur.

Mens fokus er rettet mot fredsprosessen som kan få slutt på borgerkrigen som har rast i Sudan de siste 20 årene, pågikk konflikten i Darfur gjennom hele fjoråret.

I rapporten oppfordres Norge og de andre landene som er tilretteleggere i fredsprosessen til å fordømme overgrepene i Darfur. Amnesty ber også disse landene om å forsøke å få partene til å respektere menneskerettighetene og folkeretten.

Rammer sivile
Flertallet av ofrene i Darfur-krigen er sivile, og omkring hundre tusen mennesker har søkt tilflukt i nabolandet Tchad for å komme seg unna krigshandlingene. Bare i desember i fjor og januar i år skal til sammen 48.000 flyktninger ha tatt seg inn i Tchad.

- Dette har ført til en inntrengende humanitær situasjon som kan føre til en omfattende katastrofe dersom ikke de riktige tiltakene settes i verk, skriver Amnesty International i rapporten.

- 1,1 million mennesker som er rammet av konflikten er fortsatt utenfor rekkevidde for redningsarbeidere, heter det videre.

Situasjonen ble ikke bedre for flyktningene i grensebyen Tine i Tchad da de nylig ble bombet av sudanske fly. Søndag ble 20 lastebiler og to landcruisere fraktet fra Gardermoen til Tchad for å bistå i arbeidet med å hjelpe flyktningene.

- Situasjonen for flyktningene i Tchad er kritisk. Behovet for hjelp er stort, sa Røde Kors’ utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzsen nylig til NTB.

Også Leger uten grenser har reagert skarpt på bombingen av grensebyen Tine. Hjelpeorganisasjonen mener situasjonen allerede er dramatisk for flyktningene.

Brutale overgrep
Amnesty mener at både regjeringsstyrker og grupper som er alliert med myndighetene i Khartoum og andre væpnede grupperinger har sluppet ustraffet unna grove brudd på menneskerettighetene under krigen i Darfur.

Vilkårlige massehenrettelser, tortur, voldtekt, bortføringer og plyndring har vært utbredt under konflikten, forteller en rekke øyenvitner til Amnesty Internationals Sudan-etterforsker Benedict Goderiaux.

Amnesty tar til orde for en "umiddelbar og uavkortet humanitær adgang til regionen", og ber alle partene i konflikten om ikke å angripe sivile. Organisasjonen ber også regjeringen i Sudan om å slutte å støtte den væpnede, arabiske bevegelsen Janjawid, eller om å ta kontrollen over gruppen og sørge for at den holdes folkerettslig ansvarlig for sine handlinger.

En rekke øyenvitner forteller at regjeringsstyrker og krigere fra Janjawid ofte i fellesskap har angrepet landsbyer i regionen.

Janjawid ser likevel ut til å være den gruppen som i størst grad har ansvar for overgrepene og volden mot sivile i Darfur, skriver Amnesty i sin rapport.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto