Gå til sidens hovedinnhold

Massive sex-overgrep mot kvinner og barn

Ifølge Leger Uten Grenser brukes fortsatt voldtekt som våpen mot sivilbefolkningen i DR Kongo. En rapport som offentliggjøres i dag viser at organisasjonen har behandlet voldtektsofre i alderen 4 til 70 år.

Bare i byen Baraka i DR Kongo er 600 voldtektsofre behandlet siden august i fjor. Et år etter fredsavtalen i Den Demokratiske Reublikken Kongo ble signert, går dette fram av en rapport som Leger Uten Grenser (MSF) offentliggjør torsdag.

MSF mener voldtekt, grov vold og seksuelle overgrep mot uskyldige kvinner, menn og barn, fortsatt blir brukt som et våpen i konflikten.

- Blir ikke straffeforfulgt
Ifølge MSF’s representant i landet, Maria Jose Mora, nyter overgriperne en form for straffefrihet fordi de ikke blir straffeforfulgt, tross politiske løfter om at de skal stilles til ansvar.

- Voldtekt og seksuelle overgrep mot sivile blir fordømt, men foreløpig er dette bare retorisk prat som på ingen måte samsvarer med den virkelighet MSF stadig bevitner, fastslår hun i en pressemelding.

Fra 4 til 70 år
Den yngste personen som er behandlet i Baraka, en by i Sør-Kivu provinsen, var en liten jente på bare 4 år, den eldste en kvinne på 70, som ble utsatt for voldtekt av tre menn, mens barna hennes måtte se på.

Kvinnene risikerer å bli isolert og utstøtt fra lokalsamfunnet samtidig som de blir avvist og etterlatt av mannen.

- Bare et økende press fra det internasjonale samfunnet om at voldtekt og grov seksualisert vold mot uskyldige overhode ikke kan tolereres, kan få en slutt på denne type krigføring, sier Mora.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk