Måtte drikke gin for å takle presset

Foto: MAX NASH (AFP)

Tony Blair leverer en ærlig beretning i ny bok om livet i statsministerboligen.

01.09.10 20:06

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ble anklaget for å være «puddelen» til USAs tidligere president George W. Bush, som følge av førstnevntes enorme støtte til USAs krigføring i Irak.

Nå har Blair skrevet bok om sin rolle i den omdiskuterte krigen, tapene av britiske soldater og det interne livet i Labour.

Blair innrømmer i boken at han måtte ty til ginflasken for å takle presset i Downing Street Nr. 10.

Den 700 sider lange boken «A Journey» («En reise» red.anm.) kommer i butikken onsdag, og tok tre år å skrive.

Whisky eller gin
Blair måtte gjerne avreagere med noen glass etter en lang arbeidsdag.

- En stiv whisky eller gin & tonic, noen glass med vin eller en halvflaske med vin. Så det var ikke overdreven drikking. Jeg hadde en grense, men jeg skjønte at det var en slags støtte.

Videre skriver den tidligere statsministeren at han ble usikker på om alkoholen hadde tatt kontroll over ham, skriver The Sun.

- Jeg trodde jeg hadde kontroll over alkoholen. Men på en annen side, så må en være ærlig, det er et rusmiddel, det kan en ikke komme unna, skriver han.

Blair slet med å håndtere to kriger i henholdsvis Afghanistan og Irak, samt indre uroligheter i partiet – mye på grunn av rivalen Gordon Brown. I tillegg var det en rekke skandaler som rammet regjeringen, som han ble kraftig kritisert for.

Blair skriver også i sine memoarer at han visste at Gordon Brown ville bli en katastrofe som statsminister.

Angst og skyldfølelse
Etter hvert som tapene av britiske liv i Irak-krigen økte, ble presset enda sterkere for Blair. Angst og skyldfølelse får også mye omtale i den nye boken.

Han skriver blant annet om sorgen og angsten han følte for de britiske soldatene som falt i Irak, melder nyhetsbyrået AFP.

- Jeg er fortvilet og bedrøvet på deres vegne, bedrøvet for at livene deres ble avbrutt så tidlig og bedrøvet på vegne av familiene (...), skriver Blair.

Videre forklarer Blair at han aldri forutså hvilken omfattende rolle terrororganisasjonen al-Qaida ville få i Irak etter invasjonen i 2003.

- Riktig å invadere
Men han erkjenner at han står inne for valget som ble tatt.

- På grunnlag av det vi nå vet, så mener jeg fortsatt at det å la Saddam forbli ved makten var en større trussel mot vår sikkerhet enn det var å fjerne ham. Og til tross for den forferdelige ettervirkningen, så ville resultatet i realiteten sannsynligvis vært mye verre dersom Saddam og hans sønner forble ved makten.

Blair skal donere nettoutbyttet fra boken til Royal British Legion, som er en veldedighetsorganisasjon som hjelper alvorlig skadde krigsveteraner.

Blair befinner seg nå i Washington for å delta i Midtøsten-samtaler. Blair er Midtøsten-kvartettens spesialutsending. Kvartetten består av USA, Russland, EU og FN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag