Gå til sidens hovedinnhold

McCains siste hilsen til sine landsmenn - advarer mot hat og splittelse

I avskjedsbrevet John McCain skrev på sitt dødsleie advarer han mot hat og splittelse. Flere tolker det som et stikk mot president Donald Trump.

- Vi svekker vår storhet når vi blander sammen patriotisme med en stammepreget rivalisering som har sådd hat, vrede og vold i alle verdens hjørner. Vi svekker dette når vi gjemmer oss bak murer i stedet for å rive dem ned, når vi tviler på vår styrke og våre idealer heller enn å stole på at de er den kraften bak forandringer de alltid har vært.

Går viralt på sosiale medier

Den republikanske senatoren John McCains avskjedsbrev til det amerikanske folket har blir delt og kommentert i stor skala. Det ble lest opp av Rick Davis, en nær venn av McCain og talsmann for familien, under en pressekonferanse i Phoenix mandag, meldte blant andre CBS News. Datteren Meghan McCain delte brevet på Twitter mandag kveld, og tirsdag morgen var hennes post delt 39.000 ganger og hadde en hale med over 6000 kommentarer.

- Mer til felles enn det som skiller oss

- Vi er 325 millioner individer med sterke meninger. Vi diskuterer og konkurrerer og noen ganger skjeller vi hverandre ut i voldsomme offentlige debatter. Men det har alltid vært mer som forener oss enn det som skiller oss. Hvis vi bare husker det, lar tvilen komme andre til gode og husker at vi elsker vårt land, vil vi sammen komme gjennom disse utfordrende tidene. Vi vil komme ut av det sterkere enn før. Vi gjør alltid det, heter det blant annet i brevet.

John McCain døde lørdag etter å ha kjempet med kreft. Han ble 81 år gammel. Han bisettes i Annapolis i Maryland førstkommende søndag.

Siste stikk til Trump?

Arizona-senator John McCain og president Donald Trump var partifeller, men politiske rivaler, og mange leser McCains siste hilsen til sine landsmenn også som et siste stikk til Trump.

En av dem er en av Trumps svorne tilhengere, tidligere sheriff David A. Clarke. «Så leit. Senator John McCain, en amerikansk patriot, kunne ikke avslutte sitt siste brev langs den brede vei som et eksempel for oss, men måtte ta et siste, avsluttende stikk», skriver han på Twitter.

Det vakte oppsikt da Donald Trump i innledningen på valgkampen i 2015 gjorde et forsøk på å latterliggjøre McCains fortid som krigsfange. «Jeg liker folk som ikke blir tatt til fange», var Trumps kommentar den gang. McCain trakk sin støtte til Trump som presidentkandidat etter det mye omtalte opptaket der Trump skrøt av at han kysset og befølte kvinner uten deres samtykke.

Da nyheten kom om at McCain hadde gått bort, nøyde Trump seg med en kort Twitter-melding, mens den uttalelsen staben i Det hvite hus skal forberedt, aldri ble sendt ut.

På en pressekonferanse i Det hvite hus mandag fikk Trump spørsmål om han hadde noen tanker om John McCain. «Har du noen tanker i det hele tatt om John McCain? Ser du på John McCain som en helt, sir? Ingenting overhodet om John McCain? OK», var spørsmålene Trump fikk og ikke hadde noen svar på.

Flagget på halv stang etter protester

Det hvite hus flagget på halv stang søndag, men heiste flagget til topps igjen mandag morgen lokal tid. Det gikk ikke upåaktet hen, og Trump fikk flengende kritikk for manglende respekt for den avdøde republikanske senatoren.

Trump valgte dermed å gjøre helomvending.

- Til tross for at vi var uenige i fremgangsmåter og politikk, så respekterer jeg John McCains innsats for vårt land, og til hans ære har jeg signert en proklamasjon om at USAs flagg skal vaie på halv stang fram til dagen han skal bisettes, het det i en kunngjøring fra presidenten mandag.

Mandag gjorde Trump det klart at han under minnegudstjenesten vil bli representert av forsvarsminister Jim Mattis, stabssjef John Kelly og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Blant dem som har kritisert Trump, er flere veterangrupper. I et brev fra Denise Rohan, nasjonal kommandant i veteranorganisasjonen American Legion, blir Det hvite hus bedt om hedre McCain og følge den samme protokollen som når høytstående regjeringsmedlemmer dør.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken