RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meciar vinner i slovakisk presidentvalg

Sist oppdatert:
Den kontroversielle tidligere statsministeren i Slovakia, Vladimir Meciar, vant overraskende første runde av presidentvalget i landet.

Meciar fikk 32,7 prosent av stemmene i lørdagens valg, kunngjorde den sentrale valgkommisjonen søndag. Hans tidligere allierte, Ivan Gasparovic, kom som nummer to med 22,3 prosent av stemmene, bare 0,2 prosent foran utenriksminister Eduard Kukan.

Fordi ingen fikk mer enn 50 prosent av stemmene i lørdagens valg, går de to første kandidatene videre til en avgjørende omgang 17. april.

Kukan var favoritt på meningsmålingene, og det var derfor svært overraskende at han ble vraket før andre valgomgang. Resultatet er pinlig for regjeringen og statsminister Mikulas Dzurinda og antas å være et tegn på velgernes misnøye med regjeringens strenge økonomiske og sosiale reformer.

¨

Sittende president Rudolf Schuster stilte også til gjenvalg men fikk bare 7,4 prosent av stemmene.

Presidenten har hovedsakelig seremonielle funksjoner, men han har myndighet til å legge ned veto mot lovforslag, og det er en prestisjetung posisjon i landet.

Det ble også holdt folkeavstemning lørdag om det skulle utlyses nyvalg på nasjonalforsamlingen. Men fordi bare omkring 40 prosent avga stemme i avstemningen, ble den kjent ugyldig. Det kreves 50 prosent oppmøte for at en folkeavstemning skal være gyldig.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere