RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med plan for Vestbredden

Sist oppdatert:
Den israelske statsministeren Ehud Olmert møter denne uken USAs president. De to vil diskutere Olmerts planer for det okkuperte Vestbredden. Se web-TV.

Konflikten mellom palestinerne og israelerne har fått mindre oppmerksomhet fra den amerikanske regjeringen, mens USAs president George W. Bush må forholde seg til økende misnøye hjemme, fortsatte utfordringer i Irak og frykten for et Iran med kjernefysisk teknologi.

Se innslag fra Web-TV.

2010
I et møte tirsdag vil Olmert legge frem sin plan for Vestbredden. Han planlegger å fjerne flere dusin israelske bosetninger fra de okkuperte områdene, styrke viktige bosetninger Israel sier landet vil beholde, og opprette en fast grense innen 2010.

Den israelske alenegangen har blitt fordømt av palestinerne, og kan bety slutten for det såkalte «Veikartet for fred», som legger opp til gjensidig tillitsbygging og forhandlinger, med mål om en uavhengig palestinsk stat side om side med Israel, melder Reuters.

Både Olmert og Bush har gjentatt sine forsikringer om at de støtter det såkalte «Veikartet for fred.»

Representanter for amerikanske myndigheter sier til Reuters at regjeringen ikke kommer til å fatte noen endelig avgjørelse ved møtet tirsdag. Formålet fra amerikansk side er å undersøke om Olmerts plan kan fungere sammen med USAs ønske om å ikke foregripe utfallet av de endelige fredsforhandlingene.

Iran
Bush og Olmert vil også diskutere konflikten om Irans atomprogram. Både USA og Israel frykter at Iran skal kunne skaffe seg atomvåpen dersom deres program for anriking av uran fortsetter.

- Teknologisk sett er de ikke langt unna å kunne bygge atomvåpen, sa Ehus Olmert til CNN-programmet «Late Edition» søndag.

- Det er snakk om måneder snarere enn år.

På spørsmål om han tror Irans president Mahmoud Ahmadinejad vil stanse uran-programmet på grunn av det økte presset internasjonalt svarte Olmert:

- Jeg vil foretrekke å ta de nødvendige forholdsreglene for å stanse det, snarere enn siden å finne ut av min likegyldighet var farlig.

Andre observatører sier seg uenige i den israelske karakteristikken, og mener det vil være mellom fem og ti år til Iran kan skaffe seg et atomvåpen, melder CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere