RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mediemesteren Hurum

Foto: MIKE SEGAR (REUTERS/SCANPIX)
Paleontolog Jørn Hurum har nok en gang nådd langt ut over forskermiljøet. Det er ikke like populært over alt.

Oslo (ANB): – Vi trenger flere av typen som Hurum, og vi må faktisk også tåle noen overtramp, sier direktør i Cicero Pål Prestrud, som tror at vi snart er hobby-paleontologer alle mann.

Jørn Hurum har de siste dagene kapret en hel medieverden med lanseringen av det 47 millioner år gamle fossilet, som han har kalt opp etter datteren Ida. Hurum har kommet med store utsagn som «Dette er som å finne Noahs ark».

Les saken: Her er «the missing link»

forskning.no har spurt forskere fra andre fagfelt – helse og klima, og en profesjonell kommunikasjonsrådgiver om hva de synes om Jørn Hurums offensive og kreative forskningsformidling.

Spissformuleringer
Cicero-direktøren mener at man må spissformulere seg og gjøre poengene tydelige for å få mediene interesserte.

– Men det er en hårfin balanse mellom forenkling og spissformulering på den ene siden og de vitenskapelige fakta og usikkerheter på den andre, og det er ikke alltid så lett å vite hvor grensa går. Men i saken med Ida sitter jeg litt med inntrykk av at de overdriver betydningen av funnet, og det bør man kanskje være forsiktig med.

– Uansett skal Hurum ha all heder og ære for måten han har formidlet Ida på. Det skaper interesse og engasjement hos publikum. Snart er vi hobby-paleontologer alle mann! sier Prestrud.

Ole Didrik Lærum er professor i medisin ved Universitetet i Bergen, og fikk Forskningsrådets formidlingspris i fjor. Han har stor sans for Hurum.

– Hurum er uredd og ikke så lite rampete. Derfor blir formidlingen personlig, og jeg synes han har en fin publikumsappell, sier Lærum.

– Jeg kjenner ikke prosjektet i detalj, men synes generelt at en må gi all ære til den som våger noe slikt. Imidlertid vil jeg tro at han får en enorm oppgave med å følge det opp.

Kritikk
Men Hurum får også skarp kritikk.

«En vanlig interessert legperson, som forsøker å følge litt med, kan imidlertid lett bli kvalm når forskergutta klapper hverandre på skulderen, slik det fremgår av artikkelen. For de viser så liten respekt for hvor vanskelig det er å orientere seg i en verden som blir stadig mer preget av kommers og uklarhet og vikarierende motiver», skriver Guri Refsnes i en kommentar på forskning.no.

Og signaturen Tor AH skriver samme sted:

«Måten dette fossilet har blitt presentert på undergraver vitenskapen ved å fremstille det som om det har vært tvil frem til nå. At uttrykket «missing link» brukes så iherdig i media er flaut». (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere