RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette bildet skal angivelig være tatt like etter at t-banen i St. Petersburg ble rammet av eksplosjon mandag.
Dette bildet skal angivelig være tatt like etter at t-banen i St. Petersburg ble rammet av eksplosjon mandag. Foto: Twitter

Medier: Ti drept og mange såret av bombe på T-banen i St. Petersburg

Sist oppdatert:
To personer er etterlyst etter bombeeksplosjonen i St. Petersburg. Minst ti mennesker er drept og rundt 50 såret i terrorangrepet.

Den hjemmelagde bomben var plassert i en T-banevogn og eksploderte da togsettet var på vei ut fra stasjonen Teknologisk institutt, ifølge Russlands antiterrorkomité.

Russlands helseminister Veronika Skvortsova bekrefter at ti personer er drept. Sju døde på stedet og én i ambulanse på vei til sykehuset. To andre døde på sykehus i byen, opplyser hun.

Russiske myndigheter etterlyser to personer i forbindelse med angrepet på T-banen i St. Petersburg. Den ene av de etterlyste mistenkes for å ha utplassert bomben som eksploderte i en T-banevogn, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax. Den andre er mistenkt for å ha utplassert en bombe som senere ble funnet på en T-banestasjon, og som ble uskadeliggjort.

Det skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax mandag kveld.

TV 2 siterer AP på at en av de to etterlyste har meldt seg, og fortalt at han er uskyldig.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombeangrepet.

Terrorforskning

Russiske myndigheter innledet mandag kveld terroretterforskning av hendelsen.

– Kjæresten min var i T-banevognen som var nærmest den som eksploderte. Hun sier vogna begynte å riste. Da hun kom ut, så hun lemlestede mennesker, forteller et øyenvitne til den britiske avisen The Telegraph.

Øyenvitnet forteller om blødende mennesker som flyktet fra stedet.

Tallet på antall sårede har blitt opp- og nedjustert flere ganger. Ifølge helseministeren er 47 mennesker såret, melder Reuters.

LES OGSÅ: - Kan være miljøer fra Nord-Kaukasus som står bak

Dette er en av de første videoene som skal vise hvordan det var kort tid etter eksplosjonen på metroen i St. Petersburg:

Medvedev: – Eksplosjonen i St. Petersburg var et terrorangrep

Nyhetsbyrået RIA melder at det trolig var en hjemmelaget sprengladning fylt med nagler eller splinter som eksploderte. På Facebook skriver Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at eksplosjonen var et terrorangrep.

Det ble tidligere meldt om flere eksplosjoner. Den russiske antiterrorkomiteen har imidlertid bekreftet at det kun var én eksplosjon.

Etter eksplosjonen ble det funnet en udetonert bombe på en annen T-banestasjon i byen, Plosjtsjad Vosstanija. Den russiske antiterrorkomiteen opplyste i 16.30-tiden at denne bomben var uskadeliggjort.

Fant udetonert bombe

Det ble tidligere meldt om to eksplosjoner som rammet ved to ulike stasjoner. Den russiske antiterrorkomiteen har imidlertid bekreftet at det kun var én eksplosjon, melder Interfax.

Etter eksplosjonen ble det funnet en udetonert bombe på en annen T-banestasjon i byen, Plosjtsjad Vosstanija, melder Interfax. Den russiske antiterrorkomiteen opplyser i 16.30-tiden at bomben er uskadeliggjort.

– Fanget på film

Personen som mistenkes for å stå bak eksplosjonen, kan være fanget på video av overvåkingskameraer, ifølge Reuters, som siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Bilder av den antatte "organisatoren" av eksplosjonen på T-banen er fanget av stasjonens overvåkingskameraer, sier en kilde.

Ifølge kilden kan sprengladningen ha ligget i en koffert som ble lagt igjen i T-banevognen.

Putin i byen

Russlands president Vladimir Putin var mandag selv på besøk i St. Petersburg, som er hans hjemby, for et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

– Politi og etterretningstjenester gjør sitt beste for å fastslå årsaken og gi et fullstendig bilde av hva som skjedde, sier Putin.

Den russiske antiterrorkomiteen opplyser at sikkerheten er trappet opp på offentlig transport i St. Petersburg samt ved byens flyplass. Alle T-banestasjoner i byen holder mandag ettermiddag stengt.

UD: - Ikke meldt om berørte nordmenn

Pressekontakt i UD, Ane Lunde, sier til Nettavisen ved 14.30-tiden at de ikke har fått melding om at noen nordmenn er berørt.

- Men dette må vi sjekke nærmere, understreker hun.

Norske elver i nærheten

Elever fra Gand videregående skole i Sandnes befant seg på nabostasjonen til den eksplosjonsrammede T-banestasjonen.

Alle de elleve elevene og to lærerne som var med på turen, er uskadd og i sikkerhet, ifølge NRK. Men flere av dem var svært nær eksplosjonen. En av dem var 17 år gamle Skjalg Veland, som var på nabostasjonen med russiske venner da eksplosjonen gikk av.

– Det luktet enormt med gass, og vi kunne se røykpartikler i luften. Det var nesten vondt å puste, sier han til VG.

– Kontakt pårørende

Utenriksdepartementet har ikke mottatt opplysninger som tyder på at norske statsborgere ble rammet av eksplosjonen på T-banen i ST- Petersburg.

– Vi jobber med å skaffe oss oversikt over situasjonen, men har foreløpig ingen indikasjoner på at norske statsborgere ble direkte rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Lunde til NTB.

– Vi oppfordrer nordmenn i området til å kontakte sine pårørende og fortelle at de har det bra, sier Lunde.

Stoltenberg føler med de rammede i St. Petersburg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykker dyp sympati med de rammede i eksplosjonen i St. Petersburg.

Det skriver Stoltenberg på Twitter mandag ettermiddag.

– Mine dypeste sympati med dem som er rammet av eksplosjonen på T-banestasjonen St. Petersburg, deres kjære og det russiske folk, skriver Stoltenberg.

Minst ti personer ble drept og tjue såret i eksplosjonen.

KART: Her rammet eksplosjonene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere

Mest lest