RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet: Eksplosjon på T-banen i London er terror

Sist oppdatert:
18 personer sendt til sykehus.

T-bane-eksplosjonen ved Parsons Green i London fredag morgen etterforskes som et terrorangrep, der flere hundre politifolk deltar. Også M15 er involvert i etterforskningen.

- Store styrker leter etter den eller de som sto bak plasseringen av gjenstanden, skriver politiet.

Eksplosjonen ble forårsaket av en hjemmelaget bombe.

- Eksplosjonen ble forårsaket av detoneringen av en improvisert eksplosiv gjenstand, opplyser London-politiet, som mener bomben bare delvis eksploderte og var ment å gjøre større skade.

Les også: Trump: - Syke og gale mennesker som var i Scotland Yards søkelys

Ber om bilder

Politiet karakteriserte først meldingene som «en hendelse», men sier nå det dreier seg om terror.

- Antiterror-gruppen til Metropolitan Police etterforsker hendelsen på Parsons Green t-banen. Det er erklært en terrorhendelse, skriver London-politiet på Twitter.

Politiet ber også alle som har informasjon om å melde seg, samt at alle som har bilder fra stedet om å sende dem til politiet.

Folk bes om å holde seg unna området rundt Parsons Green-stasjonen.

22 til sykehus

Eksplosjonen skal ha skjedd inne på en t-banevogn som stoppet og ble evakuert ved stasjonen. Scotland Yard sier at flere personer ble skadd da en eksplosjon sendte en bøtte flyvende gjennom en t-banevogn.

18 personer er fraktet til sykehus, melder Londons ambulansetjeneste. Fire andre tok seg til sykehus på egenhånd.

Ifølge politiet ble de fleste skadd av eksplosjonen, og har brannsår. Angrepet skjedde i morgenrushet, da folk var på vei til jobb og skole, og også barn skal være blant de skadde.

Ingen skal være livstruende skadd.

Brannskader

Peter Crowley ble skadd da det smalt inne i vognen.

- Alle løp fra t-banen. Det var panikk, min første tanke var at hele vogna kom til å gå i lufta. Jeg så passasjerer med brannskader i ansiktet, de hadde blitt utsatt for veldig, veldig varme flammer et øyeblikk. Det var bra at dørene var åpne så folk kom seg raskt unna.

- Det var et fryktelig øyeblikk, jeg er heldig at jeg kom meg unna bare med litt avsvidd hår, sier Crowley, som du han se bilde av lenger nede i artikkelen.

BRENNENDE BØTTE: Denne brennende bøtten i en Lidl-pose skal være sentral i hendelsen som skjedde på t-banen i London.

Ildkule

Vitner har beskrevet det som en «ildkule», skriver The Telegraph.

Nettstedet Metros journalist var på stasjonen da det smalt, og hun beskriver en eksplosjon som involverer en hvit bøtte inni en handlepose fra Lidl. Videre legger hun til at hun så folk med forbrenninger i ansiktet, og at enkelte var «kraftig forbrent» og at «håret deres var i ferd med å falle av».

Politiet melder at de foreløpig ikke kan si hva som forårsaket smellet.

Hastemøte

Storbritannias statsminister Theresa May holder et hastemøte i krisekomiteen COBRA etter det som etterforskes som en terrorhendelse på T-banen i London fredag.

– Mine tanker går til alle dem som ble såret på Parsons Green og nødtjenestene som modig rykket ut til denne terrorhendelsen, skriver May på Twitter.

Hun har kalt inn til hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA for å diskutere hendelsen.

Storbritannia er under høy terrorberedskap, etter fire angrep i 2017. Beredskapet innebærer at faren for terrorangrep anses som «svært sannsynlig».

Twitter

Flere vitner beskriver altså en «ildkul», og at folk flyktet i panikk da enkelte begynte å rope at en bombe hadde gått av.

Andre har beskrevet en bøtte med ledninger og brennbart materiale. Bilder av denne bøtten er også lagt ut på Twitter.

- Ledninger? Kjemikalier? Ikke et uhell, blir det konkludert.

En av passasjerene beskriver hendelsen slik på Twitter:

– Eksplosjon på Parsons Greens distriktslinjetog. En flammeball fløy ned i vogna og vi hoppet bare ut av døra.

SKADD: En skadd kvinne følges av en politibetjent fra Parsons Green.

Panikk

Den bakerste vogna skal ha bli fylt av røyk, og deretter evakuert ut på plattformen. Folk løp deretter bort fra området. Vitner forteller også om personer med aske i håret og en kvinne som klaget over smerter i et ben.

BBCs journalist Riz Lateef, som var på vei til jobb og befant seg på stasjonen, sier folk flyktet i panikk «etter å ha hørt noe som minnet om en bombe», og at flere ble skadd og fikk kutt i det folk flyktet fra stedet.

- Det var helt spesielt, full panikk i det alle løp vekk fra vogna. Jeg ble sittende fast i en sammenklemt gruppe, i det alle forsøkte å komme seg ned trappene samtidig. Folk falt på hverandre i det de forsøkte å komme ut, sier Laura Hughes til Telegraph.

Alle t-baneavganger mellom Earls Court og Wimbledon på District Line er stanset.

Politi fikk melding om hendelsen 8.20 lokal tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere