RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medstudent bak massakren

Sist oppdatert:
23 år gamle Cho Seung-Hui fra Sør-Korea bodde på Virginia Tech-universitetet der han drepte 32.

Les også: Uthengt for drapene

Ifølge en talsmann for politiet studerte Cho Seung-Hui engelsk på andre året ved universitetet i Blacksburg.

under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag norsk tid sa talsmannen at prøver tatt av våpnene som ble brukt under de to skyteepisodene på universitetsområdet indikerer at samme gjerningsmann sto bak.

- Vi er likevel ennå ikke sikre på om mannen sto bak skytingen begge stedene, selv om indisiene tyder på det, sa talsmannen.

Politiet har ingen indikasjoner på at flere personer enn Cho var involvert.

Minst 30 personer ble såret i massakren. En talsmann for sykehuset sier 12 studenter fortsatt er på sykehus. For ni av de som tidligere var i livsfare, er tilstanden nå stabil.

Politiet tror tre bombetrusler mot skolen nylig kan vært gjort for å teste universitetets sikkerhetsrutiner.

Speideraktig
Flere av studentene har beskrevet at klærne gjerningsmannen hadde på seg, var en slags «speidergutt-aktig» bekledning.

Førsteamanuensis Jan Helge Bøhn, som hjalp politiet i å identifisere gjerningsmannen, beskriver gjerningsmannen som en unggutt med et svært uskyldig utseende.

- Hvis du hadde sett ham på gaten, hadde du ikke tenkt at det var en ungdom med trøbbel, sier en tydelig rystet Bøhn til Nettavisen.

Bøhn bekrefter overfor Nettavisen at det var en mann med asiatisk utseende.

Sjalusidrama
Ifølge flere amerikanske medier skal et sjalusidrama ha utløst skytemassakren, og 20-åringen Ryan Clark og gjeringsmannens kjæreste skal ha vært de første ofrene for den verste skytedramaet i USAs historie. En krangel med kjæresten kan ha fått gjerningsmannen til å gå amok med på Virginia Tech-universitetet mandag morgen.

Ifølge Daily Mail skal gjerningsmannen ha kranglet med kjæresten inne i internatbygningen. Han mente å ha sett henne sammen med en annen mann. En studentrådgiver kom først til stedet og fikk roet ned situasjonen.

Noen minutter etter klokka sju kom gjerningsmannen tilbake og skjøt Ryan og kjæresten.

Det er ikke kjent hvorvidt Ryan hadde et forhold til kjæresten, men en teori er at gjerningsmannen trodde det og deretter gikk amok.

TV 2 Sumo: Gerhard Helskog rapporterer: - Et universitet i sorg
TV 2 Sumo: Verste skytedrama noensinne
TV 2 Sumo: Sjokkerte studenter
LES OGSÅ: Overlevde ved å spille død
LES OGSÅ: 33 døde i skolemassakre
LES OGSÅ: Norske studenter nær massakren

To åsted
Det var tidlig mandag morgen lokal tid at massakren ved det velrenommerte Virginia Tech-universitetet i Blacksburg startet. Den første skytingen fant sted i femte etasje ved internatbygningen West Ambler Johnston. Klokken 07.15 kom den første nødmeldingen om skuddene. Her ble to personer - en mann og en kvinnne - skutt og drept.

Skolens ledelse og universitetspolitiet er blitt kraftig kritisert for å unnlatt å advare studentene umiddelbart etter drapene, om at en drapsmann var løs.

LES OGSÅ: Dramaet minutt for minutt

Ifølge politisjef Wendell Flinchum betraktet de den første skyteepisoden som en isolert hendelse og antok at gjerningsmannen hadde forlatt skolens område. Derfor mente de også at det ikke var behov for å stenge av skolens område.

Deretter gikk det nesten to og en halv time før den neste massakren fant sted ved forlesningsbygget Norris Hall drøyt halvannen kilometer unna. Her ble minst 30 mennesker drept av den tungt bevæpnede gjerningsmannen.

Tok sitt eget liv
Politiet opplyste på en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid at 33 mennesker er døde etter det som er den verste skyteepisoden i USAs historie. Både studenter og ansatte er blant de drepte. Politiet bekreftet også at en gjerningsmann hadde tatt sitt eget liv.

Fant to våpen
To håndvåpen ble funnet inne i Norris Hall, men natt til tirsdag var det fortsatt noe uklarhet omkring gjerningsmannen. Sjefen for universitetspolitiet, Wendell Flinchum, forteller at etterforskningen ikke har endelig bekreftet at det kun dreide seg om en gjerningsmann.

- Vi foretar undersøkelser av kuler og ammunisjon funnet på åstedene for å fastslå om det er samme våpen som ble brukt begge steder, sa Flinchum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere