RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Mikhail Metzel (AP)

Medvedev ruster opp

Russlands president annonserte tirsdag at landet vil gjennomføre en omfattende militæropprustning.

Dimitrji Medvedev opplyser at Russland vil styrke landets kampberedskap – spesielt når det gjelder Russlands atomvåpenarsenal.

Presidenten nevner Natos ekspansjon mot russiske grense- og konfliktområder som en hovedårsak til opprustningen.

140 mrd. på nye våpen
Russland vil bruke nærmere 140 milliarder dollar - 950 milliarder kroner - på å kjøpe våpen fram til 2011, melder BBC.

Høye oljepriser har gitt russerne muligheten til å øke forsvarsbudsjettene, ifølge analytikere. Men prisen på olje har sunket ned til 40 dollar fatet fra 100 dollar per fat i fjor.

- Til tross for finansproblemene vi står overfor i dag, så har størrelsen på summen forblitt omtrent uendret, sa Medvedev i sin første tale til forsvarsdepartementet som Russlands øverstkommanderende.

Analytikere sier at Georgia-konflikten gjorde russerne oppmerksomme på at de hadde gammelt militærutstyr, noe som påkalte en modernisering av forsvaret.

Signaler til USA
Kunngjøringen kan også sende ut nye signaler til USA. De to landene jobber intens med å løse konkrete saker, som for eksempel det planlagte rakettskjoldet i Europa.

Russland har lenge ment at en utplassering av rakettskjoldet vil utgjøre en trussel for landets suverenitet. Mens USA har på sin side sagt at hensikten med rakettskjoldet har vært å forsvare Europa mot røverstater som Iran.

President Barack Obama har derimot antydet at han vil skrape planene om et rakettskjold dersom Russland bidrar til å overtale Iran til å avslutte det omstridte atomprogrammet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere