*Nettavisen* Nyheter.

Megawati boikottet Bambang

Foto: (Scanpix/AFP PHOTO/Bay ISMOYO)

Eksgeneral Susilo Bambang Yudhoyono ble onsdag innsatt som Indonesias nye president. Det vakte oppsikt at avtroppende president Megawati Sukarnoputri droppet innsettelsesseremonien.

20.10.04 12:28

Yudhoyono (55) ble i september valgt til president i det første direkte presidentvalget i Indonesia etter diktatoren Suhartos fall. Han etterfølger Megawati Sukarnoputri, eldste datter av nasjonens grunnlegger, Sukarno, som ikke fikk fornyet tillit hos de indonesiske velgerne.

Det valgte oppsikt da Sukarnoputri onsdag ikke møtte fram under innsettelsen av sin etterfølger.

Jobbet i hagen
- Megawati har vist manglende respekt for demokratiske prosesser. Dette er et slag i ansiktet til alle som stemte i valget, sier et parlamentsmedlem til nyhetsbyrået AP.

I en melding til nasjonalforsamlingen forklarer Megawati sitt fravær med at på grunn av «politiske og sosial forhold, er det bedre at jeg følger innsettelsen på fjernsyn». Ifølge tv-stasjonen Metro var imidlertid den avtroppende presidenten opptatt med hagearbeid mens hennes etterfølger ble innsatt.

Penger til huskjøp
Beslutningen om å holde seg borte fra innsettelsen var den siste i en rekke av omstridte beslutninger som vil skjemme ettermælet til den avtroppende presidenten.

Sukarnoputri har ikke erkjent valgnederlaget offentlig, og har heller ikke gratulert valgvinneren, som var sikkerhetsminister i hennes regjering. En av hennes siste handlinger som president var i tillegg å bevilge seg selv over 13 millioner kroner av statlige midler til kjøp av ny bolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.