RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Megawati raste mot Bush

(AP)
Sist oppdatert:
Indonesias president Megawati Sukarnoputri gikk tirsdag hardt ut mot Bush-administrasjonens "ensidige" støtte til Israel.

Sukarnoputri sa videre at en rettferdig Midtøsten-politikk er nøkkelen til effektiv terrorbekjempelse. Megawati, som leder verdens mest folkerike muslimske land, sa dette under sitt innlegg i FNs hovedforsamling, skriver NTB-AFP-Reuters.

- Mange framtredende muslimer i Indonesia er av den oppfatning at mye av den terror som utføres i islams navn kunne ha vært unngått, dersom stormaktene la seg på en mer rettferdig og uavhengig linje i Midtøsten, sa Indonesias president.

- De land som opplever å bli terroristgruppers fremste mål, bør vurdere sin egen antiterrorpolitikk, særlig i forhold til den arabisk-israelske konflikt, fortsatte hun.

Krystallklar
Selv om Megawati ikke nevnte USA ved navn, var ingen i tvil om hvem budskapet var ment for. USA er verdens eneste gjenværende stormakt, og også alene om å slutte fullt og helt opp om Israel.

Senest i forrige uke benyttet USA sin vetorett i Sikkerhetsrådet for å stanse en resolusjon med krav om at Israel ikke gjør alvor av trusselen om å "fjerne" palestinernes president Yasser Arafat.

Mens andre muslimske statsledere har vært forsiktige i sin kritikk av USA, av frykt for å bli anklaget for å se gjennom fingrene på terror, var den indonesiske presidenten tirsdag krystallklar.

Overraskende
At kritikken mot USA kom fra nettopp henne kom på mange som en overraskelse, sett på bakgrunn av fjorårets dødelige terroraksjonen som kostet over 200 mennesker livet på Bali.

Ytterliggående indonesiske islamister sto bak bomben, og Megawati kommenterte tirsdag deres motiver.

- Deres motiver og argumenter bygger åpenbart på de langvarige og urettferdige holdninger stormaktene har inntatt mot islamske land, sa Megawati.

Hun gikk også hardt ut mot den amerikanske okkupasjonen av Irak, og mente den var et dårlig bidrag i kampen mot terror.

- Denne krigen har skapt mange flere problemer enn den var ment å løse, konstaterte hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere