RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mektig islamistgruppe støtter IS-fri sone i Syria

Sist oppdatert:
En mektig islamistisk opprørsgruppe i Syria sier den støtter USA og Tyrkias planer om å opprette en buffersone fri for IS-krigere på den tyrkisk-syriske grensen.

Beirut (NTB-AFP): Det er i det syriske folks interesse at den planlagte sonen opprettes i provinsen Aleppo nord i Syria, heter det i en melding opprørsgruppen Ahrar al-Sham publiserte på nett tirsdag.

Ahrar al-Sham kaller Tyrkia, som i lang tid har vært en viktig støttespiller for den sterkt splittede syriske opposisjonen, for «revolusjonens viktigste allierte».

Ahrar al-Sham er en del av en opprørskoalisjon som omfatter den al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten. Alliansen kriger både mot de mer ytterliggående ekstremistene i IS og mot Bashar al-Assads regjering.

Avviser enighet

Jabhat al-Nusra, som har erobret store områder i provinsen Idlib fra regimet, har sagt at gruppen er imot planene om en buffersone.

USAs utenriksdepartement avviser at amerikanerne er blitt enige med Tyrkia om en såkalt «trygg sone» i Nord-Syria.

Tyrkiske CNN meldte tidligere tirsdag at USA og Tyrkia er enige om vilkårene for en slik sone.

– Det finnes ingen avtale om noen slags sone, sier talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet.

CNN Turk siterte ekspedisjonssjef Feridun Sinirlioglu i tyrkisk UD på at de to landene er enige om å etablere en 98 kilometer lang, 45 kilometer bred sone som skal patruljeres av den opposisjonelle Frie syriske hær (FSA).

USA og Tyrkia skal videre kunne angripe IS-opprørere eller væpnede kurdere fra lufta dersom de går inn i området, meldte fjernsynskanalen.

– Vi har gjort det rimelig klart at det ikke dreier seg om noen sone, noe fristed. Vi snakker om en vedvarende innsats for å drive ISIL ut av regionen, sier Toner.

Vil huse flyktninger

Planene om en såkalt IS-fri sone ble lekket da Tyrkia sluttet seg til den USA-ledede krigen mot IS i Syria i juli. Ankara håper området kan bli trygt nok til å huse mange av de 1,8 millioner syriske flyktningene i Tyrkia.

Ifølge diplomatkilder ser man for seg at moderate syriske opprørere skal kunne kjempe mot IS på bakken og hjelpe til med å koordinere USA-ledede luftangrep fra tyrkiske baser.

En formell flyforbudssone utelukkes imidlertid fra amerikansk hold

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere