*Nettavisen* Nyheter.

Mener Kursk ble torpedert

Teorien om at den russiske ubåten Kursk ble torpedert av en amerikansk torpedo blir nå støttet av en britisk våpenekspert.

09.05.05 08:12

Den britiske våpeneksperten Maurice Stradling har tidligere blitt brukt som en ekspert i granskingsarbeidet etter at Kursk sank i augsut 2000.

Stradling har tidligere konkludert med at årsaken var lekkasje av det høyeksplosive stoffet hydrogenperoksyn, men nå har han skiftet mening, ifølge avisen The Australian.

Amerikansk torpedo
Nå støtter våpeneksperten konklusjonen i en omstridt fransk TV-dokumentar som konkluderer med at Kursk ble torpedert av en amerikansk ubåt.

- Det er sansynlig at Kursk ble senket av en amerikansk MK-48-torpedo, sier Stradling.

Han mener nå den franske dokumentaren «Kursk: en ubåt i farlig farvann» vil gi verden et nytt syn på hvorfor den russiske ubåten sank.

Kursk sank i Barentshavet august 2000. Hele mannskapet på 118 mann omkom i ulykken.

Den nye franske dokumentaren ble sendt på fransk fjernsyn 6. januar i år, og trakk mer enn fire millioner seere.

Har skiftet mening
Stradling var en av hovedkildene i en annen dokumentar om Kursk som ble laget i 2001. I denne dokumentaren hevdet Stradling at Kursk sank på grunn av en en lekkasje av hydrogenperoksyn som igjen førte til en eksplosjon.

I den franske dokumentaren blir Stradling konfrontert med dette, og svarer:

- Den gang var dette en helt fornuftig konklusjon med det faktagrunnlaget vi hadde, når det så ut som det ikke var noen tredjepart involvert.

Grunnlaget for konklusjonen i den franske dokumentaren er et bildet tatt av siden til Kursk etter at ubåten sank. På bildet kan man se et hull der metallet er bøyd innover. Produsentene av dokumentaren mener dette er et bevis på at Kursk må ha blitt angrepet fra utsiden.

En kilde i det amerikanske forsvaret beskriver i dokumentaren hullet som et bevis på at en amerikansk MK-48-torpedop traff Kursk.

Dokumentaren hevder videre at angrepet fant sted i forbindelse med at to amerikanske ubåter skygget Kursk i som del av en rutineøvelse.

Kolliderte med Kursk
Den ene amerikanske ubåten, Toledo, skal ved et uhell ha kollidert med Kursk. Etter kollisjonen åpnet Kursk torpedorørene, og den andre amerikanske ubåten, Memphis, angrep så Kursk.

Videre påstår skaperne av dokumentaren at hendelsen ble holdt hemmelig av amerikanske og russiske myndigheter. USA skal i forbindelse med denne avtalen ettergitt 10 milliarder dollar av Russlands gjeld.

Den offisielle russiske granskningen av ulykken konkluderte med at ustabilt drivstoff i en gammel torpedo var årsak til at Kursk havarerte, men på veien til konklusjonen var påstandene fra russisk militære relativt forvirrende.

Først beskyldte russiske militære et NATO-fartøy for å ha kollidert med Kursk, og senere ble det hevdet at en mine fra 2. verdenskrig var årsak til havariet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.