RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener torturbilder er falske

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Britiske militære kilder har vanskelig for å tro at britiske soldater kan ha urinert på og grovt mishandlet irakiske fanger, og sier at bildene kan være falske.

Det var i sin lørdagsutgave at avisa Daily Mirror trykte bilder av en irakisk fange som blir slått og urinert på . Andre bilder viser at en fange med hette over hodet får en soldats militærstøvel i ansiktet.

Det britiske forsvaret har satt i gang granskning av beskyldningene, men kilder nær Lancashire-regimentet, som overgriperne skal ha tilhørt, sier bildene virker svært mistenkelige, ifølge BBCs forsvarsmedarbeider Paul Adams.

Hans kilder mener bildene ikke kan ha blitt tatt i Irak. Både våpen, kjøretøyer og uniformsdetaljer på bildene er av typer som ikke blir brukt i Irak.

Seks i avhør
Ifølge avisen Sunday Telegraph blir seks underoffiserer fra regimentet avhørt om mishandlingen av fanger. De kan bli siktet innen 48 timer. Forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte avhørene, som ifølge avisen skal foregå på en britisk militærbase på Kypros.

I forrige uke ble det avslørt at amerikanske styrker hadde ydmyket og mishandlet irakiske fanger i det beryktede Abu Ghraib-fengselet, som også under Saddam Hussein var fryktet for torturen og mishandlingen av fanger som foregikk der.

Sjokkerende bilder fra mishandlingen har gått verden rundt, og avsløringene har også satt arabiske sinn i kok.

Sadistisk og seksuelt
I en CIA-rapport som magasient The New Yorker hevder å ha fått tilgang til, står det at amerikanske soldater skal ha stått bak sadistisk og seksuell mishandling av irakiske fanger, melder NTB-Reuters-AFP

Den 53-siders interne militærrapporten beskriver mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet i detalj. Slag med kosteskaft og stoler, trussel om voldtekt og voldtekt med gjenstander er blant overgrepene som listes opp.

Ifølge The New Yorker er rapporten godkjent av USAs øverste militære leder i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

Skylder på CIA
General Janis Karpinski, sjef for soldatene i Abu Gharib-fengselet, hevder i et intervju med New York Times at den delen av fengselet der overgrepene fant sted var under kommando av militær etterretning, som hun mener kan ha oppmuntret til slik mishandling.

Kaprinski er stille blitt fjernet fra sin stilling. Hun mener hennes soldater gjøres til syndebukker for at etterretningsoffiserene skal slippe unna.

Også en av soldatene på bildene som ble offentliggjort sist uke, hevder at etterretningstjenesten sto bak fangemishandling. I dagboksnotater som hans slektninger har offentliggjort, skriver soldaten at CIA mishandlet en irakisk fange til han døde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere