RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mennene bak infernoet

(AFP)
Sist oppdatert:
Disse to drepte ifølge tyrkisk politi minst 27 mennesker torsdag.

De to mennene, Azad Ekinci og Feridun Ugurlu, er tyrkiske statsborgere og tilhører den islamistiske gruppen IBDA-C, som skal ha nær tilknytning til al-Qaida.

Tyrkisk politi mener det er Azad Ekinci (25) og Feridun Ugurlu (27) som stod bak de grusomme angrepene i Istanbul torsdag. De to skal også ha vært hjernene bak angrepene mot to synagoger i byen lørdag, da 25 mennesker mistet livet.

De to mistenkte kommer fra byen Bingol øst i Tyrkia. Politiet tror det var de to som kjøpte lastebilene som ble brukt i angrepene mot de to synagogene lørdag. Etter helgens angrep trodde tyrkisk politi at de hadde flyktet til Dubai, men nå mener de altså at de stod bak torsdagens ødeleggende angrep.

Al-Qaida-link
De to har ifølge avisen Hurriyet oppholdt seg i Pakistan ved flere anledninger de siste årene, noe som peker i retning av at de har hatt kontakt med al-Qaida.

Minst 27 mennesker mistet livet og over 450 ble skadet da Ekinci og Ugurlu detonerte sine bomber utenfor det britiske konsulatet og hovedkontoret til banken HSBC torsdag morgen.

IBDA-C har på vegne av seg selv og al-Qaida tatt på seg ansvaret for de fire bombeangrepene som denne uken har rystet Istanbul. Politiet tror ikke organisasjonen alene har resurser til å gjennomføre slike angrep, og mener derfor de må ha fått støtte fra terrornettverket al-Qaida.

Vil ha sharialover
Målet til IBDA-C er å opprette en streng islamistisk republikk i Tyrkia, basert på de strenge sharialovene.

Sju mennesker er arrestert i forbindelse med attentatene torsdag, melder avisa Hurriyet. De sju som er pågrepet, satt fredag i avhør hos politiet, som for øvrig ikke ville gi flere opplysninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere