RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menneske smittet av fugleinfluensa

Sist oppdatert:
Et menneske er for første gang registrert smittet av fugleinfluensa i Indonesia.

Det opplyser indonesiske myndigheter til AP.

Det er en kylling-arbeider på øya Sulawesi som har testet positivt på sykdommen.

Hittil er 54 mennesker døde av fugleinfluensa i Sørøst-Asia, men dette er første gang sykdommen er registrert blant mennesker i Indonesia.

Den smittede arbeideren hadde ingen symptomer på sykdommen, men blodprøver avslørte at han var smittet.

- Dårlig sikring
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har i en rapport uttrykt bekymring over at sykdommen har endret seg på en måte som tilsier at smitte mellom mennesker har skjedd. Forskerne klarte imidlertid ikke å bevise dette.

- Per i dag er det ressursknapphet og dårlig informasjonsflyt som gjør det vanskelig å få til god nok overvåking, sier forsker Olav Hungnes ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til TV 2 Nettavisen.

Disse faktorene svekker WHOs mulighet til å følge opp ønsket om å kunne gå raskt inn og sette i gang smitteverntiltak for å bremse utviklingen dersom man ser tegn til en fuglevirusepidemi blant mennesker, effektivt.

Frykter global epidemi
En epidemi kan være forestående. Sannsynligheten for dette er imidlertid så godt som umulig å beregne. Som én av mange potensielle trusler mot globale helse- og økonomiske forhold, er det dermed vanskelig å få nasjonale myndigheter til å prioritere bidrag i sikringsarbeidet - som bare muligens vil kunne lønne seg på sikt.

- Det er jo stor usikkerhet rundt det hele, men dette handler nok mye om hvor mye verdenssamfunnet for øvrig kan bidra med støtte hvis en epidemi skulle bryte ut, sier Hungnes, som mener det ikke gjøres nok.

- Hvis det utvikler seg til å bli en epidemi, så vil den ramme hele verden, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere