*Nettavisen* Nyheter.

Menneskeaper utrydningstruet

Gorillaer, sjimpanser, dvergsjimpanser og orangutanger kan forsvinne i løpet av en generasjon.

13.09.05 10:45

Det antas at kun 350.000 av alle menneskeaper i dag lever i det fri. En gang fantes det flere millioner av dem. Noen underarter har allerede blitt redusert til noen få hundre individer.

Enkelte naturvernere, som sjimpansespesialist Jane Goodall, tror menneskeapene i det fri vil bli utryddet i løpet av de neste to tiårene, skriver The Independent.

Ny avtale gir håp
I Kinshasa i Kongo ble det i helgen undertegnet en avtale som tar sikte på å verne apene. Avtalen er inngått mellom land der apene lever fritt, og en gruppe rike donorland ledet av Storbritannia. Avtalepartene forplikter seg til å beskytte apene ved å slå ned på ulovlig jakt og tømmerhogst som truer deres miljø. Avtalen er resultatet av fire års arbeid i FN-prosjektet The Great Apes Survival Project (GRASP).

Ekstrem fattigdom
Hittil har avtalen blitt undertegnet av 23 land der apene lever i det fri, fra Angola til Uganda. Mange av landene apene lever i er preget av ekstrem fattigdom, voldelige konflikter og et sterkt behov for å kunne utnytte tilgjengelige naturressurser.

GRASP har overbevist vestlige donorland om at disse fattige landene ikke vil være i stand til å finansiere arbeidet med å redde apene alene, og fått blant annet Storbritannia med på finansieringen av verneprogrammet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.