Gå til sidens hovedinnhold

Menneskerettskommisjon: Over 80 sivile drept i nytt angrep i Etiopia

Minst 80 mennesker er drept et angrep vest i Etiopia, ifølge landets nasjonale menneskerettighetskommisjon.

– Vi har mottatt informasjon om at over 80 sivile ble drept 12. januar i et området som heter Daletti, sier Aaron Maasho til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Han er talsmann og rådgiver for kommisjonen, som står etiopiske myndigheter nær.

Daletti ligger i Metekel-distriktet i Benishangul-Gumuz-regionen, der over flere hundre sivile er drept siden september i fjor. Lille julaften ble 200 sivile ifølge lokale myndigheter drept her. Massakren skjedde dagen etter at statsminister Abiy Ahmed besøkte området og krevde at skyldige i tidligere overgrep ble stilt til ansvar.

Barn drept

Angrepet tirsdag skjedde mellom 5 og 7 på morgenen, og ofrene var fra 2 til 45 år gamle, forteller Aaron. Kommisjonen søker fortsatt informasjon om gjerningspersonene og hvordan ofrene ble drept, tilføyer han.

Opposisjonspolitikere har beskrevet volden som etnisk motivert, angivelig en målrettet kampanje fra etniske gumuz-militser mot medlemmer av andre etniske grupper i området, deriblant amharer.

Overlevende

En overlevende forteller til nyhetsbyrået AFP onsdag at han telte 82 døde og 22 skadde.

– Angrepet ble i hovedsak utført ved bruk av kniver, men også piler og skytevåpen ble brukt, sier han.

– Jeg frykter flere angrep, ettersom gjerningspersonene ikke straffes, og det er ingen fungerende regjering verken på lokalt eller regionalt nivå, sier han videre.

Abiy har slitt både med å innføre ro og orden i Metekel og å forklare hva som er årsaken til volden. Det er ingen forbindelse mellom massakrene her og militæroperasjonene helt nord i landet.

Etiopia består av over 80 etniske grupper og har opplevd økende uro og voldelige sammenstøt de siste månedene.

Tigray-offensiv

Uroen toppet seg da regjeringen i Addis Abeba innførte unntakstilstand i Tigray-regionen nord i landet og innledet en stor militæroffensiv for å nedkjempe Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

TPLF styrte Etiopia fra 1991 til Abiy kom til makten i 2018 og fortsatte deretter å styre Tigray-regionen som en stat i staten. I september trosset de Abiys forbud mot å holde valg i regionen og angrep en militærbase.

Andre regioner preges også av uro. I Oromia ble 54 mennesker drept i en massakre 1. november, ifølge Amnesty International.

Flere angrep

Oromo-folket er landets største etniske gruppe, men ofrene i den massakren tilhørte amharene, som er den nest største folkegruppen.

Også i Benishangul-Gumuz har amharer vært utsatt for angrep de siste månedene, blant annet i begynnelsen av oktober da 14 sivile ble drept.

Det var også dødelige angrep mot amharer i området i september.

(©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her