*Nettavisen* Nyheter.

Mer enn én masseskyting per dag i USA

MASSESKYTINGER skjer 1,08 ganger i snitt per dag i USA. Torsdag skjedde det i Roseburg i Oregon. Foto: Mike Sullivan (Ap / NTB scanpix)

Skoleskytingen i Oregon er det 295. tilfellet av masseskyting i USA i 2015.

02.10.15 03:32

NEW YORK (Nettavisen): Onsdag klokken 10.38 lokal tid fikk politiet i den lille byen Roseburg i Oregon beskjed om at det var skyting på Umpqua Community College.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Ti personer skal være drept og sju såret. Gjerningsmannen, 26 år gamle Chris Harper Mercer, er blant de omkomne. Han døde under en skuddveksling med politiet.

Dette er det 295. tilfellet av masseskyting i USA så langt i 2015. Vi er 274 dager inn i året, hvilket betyr at det i snitt skjer mer enn 1,0 masseskytinger per dag (Det nøyaktige tallet er 1,08).

Når tallene fra Roseburg legges til de andre masseskytingene, står antall drepte på 375 personer, mens 1089 skal ha blitt skadd, ifølge nettstedet Mass Shooting Tracker.

Problemet virker åpenbart, selv for de fleste i USA. 90 prosent av befolkningen ønsker strenger bakgrunnskontroll av våpenkjøpere, men lobbyistene i National Rifle Association (NRA) har et så godt tak på politikerne at ingenting blir gjort på dette området.

Samtlige republikanske presidentkandidater er tilhengere av dagens våpenlovgivning.

NRA forsvarer våpenlovgivningen med amerikaneres rett til å forsvare seg, men en undersøkelse av seks millioner tilfeller av våpenbruk i kriminelle sammenhenger mellom 2007 og 2011, viser at ofrene i 99,2 prosent av disse tilfellene ikke forsvarte seg med våpen.

I Australia har man sett effekten av å forby våpen. Etter 13 masseskytinger på 18 år fra 1979 til 1996, inkludert Port Arthur-massakren som tok livet av 35 mennesker i 1996, innførte man forbud mot en mengde forskjellige skytevåpen.

I løpet av de 19 årene som har gått siden den gang, har det ikke vært et eneste tilfelle av masseskyting i Australia, ifølge CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.