RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer hemmelighold i USA

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
125 dokumenter blir hemmeligstemplet hvert eneste minutt av amerikanske myndigheter. Det er nær dobbelt så mange som for fire år siden.

Hemmeligholdet hos amerikanske myndigheter har nådd et historisk toppunkt. 15,6 millioner dokumenter ble hemmeligstemplet i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som i 2001, ifølge det føderale Information Security Oversight Office. President George W. Bush har i løpet denne perioden utvidet muligheten til å hemmeligstemple dokumenter for flere offentlige organer.

Mindre blir frigitt
Samtidig har frigjøringen av gamle hemmeligstemplede dokumenter sunket dramatisk. Mens det i toppåret 1997 ble frigjort 204 millioner sider, ble det i fjor bare gjort tilgjengelig 28 millioner sider for offentligheten, skriver den amerikanske avisen New York Times.

Hemmelighetskremmeriet begynte etter terrorangrepene 11. september 2001, da myndighetene begynte å legge lokk på informasjon med begrunnelsen at den kunne bli misbrukt av terrorister.

- Åpenhet bedre
Men samtidig blir stadig flere skeptiske til å holde tilbake informasjon, skriver avisen. Republikaneren Thomas Kean, som ledet 11. september-kommisjonen, sier at angrepene ikke kunne blitt stoppet ved å holde tilbake informasjon, men snarere ved at informasjonen ble spredd mer effektivt mellom ulike deler av myndighetene og befolkningen.

- Det er overraskende hva slags informasjon som blir hemmeligstemplet – hverdagslig informasjon, ting vi alle kjenner fra avisen. Det er bedre med åpenhet. Den beste allierte vi har til å beskytte oss mot terrorisme er et opplyst befolkning, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere