Mer nødhjelp til Sudan

Kirkens Nødhjelp sendte onsdag kveld 42 tonn nødhjelpsutstyr til mennesker fra Darfur-regionen i Sudan som har søkt tilflukt i nabolandet Tchad.

- Situasjonen blir verre for hver dag, sier Kirkens Nødhjelps vannekspert Tor Valla, som nettopp er kommet tilbake til Norge fra området.

Flyktningene som kommer til Tchad fra Darfur-regionen er avhengige av hjelp for å overleve i de ugjestmilde områdene, understreker han.

16 tonn nødrasjoner var blant de 42 tonnene med nødhjelp som var om bord i flyet, som lettet fra Gardermoen onsdag kveld.

Siden kamphandlingene startet i Darfur-området for drøyt ett år siden har strømmen av flyktninger stadig tiltatt. For øyeblikket er 100.000 sudanere på vei inn i Tchad og langt flere er på flukt innad i Sudan.

- Det er en kamp mot klokken å rekke å gjøre forberedelsene, sier Anders Milton, som er leder av Sveriges Røde Kors.

Flere menneskerettsgrupper har i en rekke rapporter meldt om omfattende overgrep mot sivilbefolkningen i området.

- En stor del av dem som kommer er kvinner og barn. Mannen er ofte enten død eller blir igjen for å forsøke å beskytte hjemmet og andre eiendeler, sier Milton, som denne uka har vært i byen Abéché i det østlige Tchad.

Røde Kors arbeider for å komme inn i Darfur, men Sudans regjering er uvillig til å slippe inn utenforstående. Regjeringen i Khartoum har hele tiden forsøkt å tone ned kampene i regionen.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.