Mer støtte til Øst-Europa

Hvert år skal Norge betale om lag 2 milliarder kroner i støtte til de nye EU-landene. Barn og helse er satsingsområdene.

04.04.06 13:01

Det er EU-utvidelsen i 2005 som medførte ordninger om at Norge skal bevilge støtte til prosjekter i de nye medlemslandene, ifølge en pressemelding fra Helse- og Omsorgsdepartementet

I Warszawa mandag åpnet statssekretær Rigmor Aasrud en konferanse om EØS- finansieringsordningene og helsesektoren. 120 deltakere fra Estland, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Tsjekkia og Ungarn deltok på konferansen. Formålet med konferansen er å stimulere til samarbeidsprosjekter innen helse mellom Norge og de nye EU-landene.

Prioriterer barn og helse
Alle de nye EU-landene prioriterer prosjekter for barn og helse. Prosjektene vil være innen områder som smittevern, barneomsorg, bruk av IKT i helsevesenet, reform av helsesystemene, kreftforebygging og helseregistre.

- Det er gledelig at mottakerlandene prioriterer helse så høyt innenfor finansieringsordningene, sier statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet.

- Norge er god partner
Aasrud sier at det er ingen forutsetning at prosjektene skal ha norske samarbeidspartnere, men at de merker stor interesse for å involvere norske aktører i prosjektene.

- Det er klart at denne interessen også er takket være at Norge har vist seg som en god partner i tidligere helsesamarbeid. Å være partner i disse prosjektene, vil også være svært nyttig for norsk helsevesen. Vi opplever at mange land ønsker å lære av våre erfaringer, og vi har også mye å lære av samarbeidet med disse EU-landene, avslutter Aasrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag