Mer SV-bråk om Afghanistan

Foto: Scanpix/Erlend Aas

SV-ere varsler demonstrasjoner mot regjeringen dersom Norge sender spesialstyrker til Sør-Afghanistan.

18.10.06 09:11

Før bråket om Mongstad har lagt seg, står SV-leder Kristin halvorsen i fare for å måtte sluke enda en kamel. Regjeringen har ennå ikke sagt om de vil følge anmodningen fra Nato om å bidra med styrker til det urolige Sør-Afghanistan, og avgjørelsen er like om hjørnet.

- Dersom Norge sender spesialstyrker blir det nye demonstrasjoner mot regjeringen, sier sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa i SV til NRK.

Spesialsoldater
Nato-styrkene i den sørlige delen av landet er midt oppe i intense kamper med Taliban, og har akutt behov for flere soldater. Nylig sa Norge nei til å flytte soldater til sørlige områdene. Men nå kan norske spesialsoldater bli sendt isteden, hvis SV ikke klarer å få Stoltenberg og Haga på andre tanker.

Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga sier til Dagsavisen at det er en selvfølge at Norge stiller opp for NATO, og ikke overlater «drittjobbene» til andre land.

Harde kamper
Tirsdag ble 44 mistenkte Talibanaktivister drept i Afghanistan. Britiske styrker trakk seg også ut av et spesielt urolig område sør i landet etter en avtale med lokale ledere, melder AP. Afghanske soldater vil erstatte britene.

Nato sier forsvarsalliansen vil gjennomføre en ny landsomfattende militæroffensiv i løpet av høsten og vinteren. Offensiven følger etter en vår og sommer med noen av de hardeste kampene på fem år.

Det er 32 000 soldater i Natos Afghanistan-styrke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.