RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer svensk plutonium til Sellafield

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Sist oppdatert:
Torsdag morgen ligger et britisk fartøy i havnen i Studsvik sør for Stockholm og venter på å laste svensk atomavfall til Sellafield.

Sverige har bestemt seg for å sende plutonium-avfall til det omstridte britiske Sellafield-anlegget. Dette skjer til tross for at svenske politikere har sagt at Sverige selv skal ta hånd om sitt atomavfall. Et britisk fartøy ligger torsdag morgen i havnen Studsvik sør for Stockholm - klar til å laste, melder Sveriges Radio Ekot.

Plutonium-avfallet stammer fra den svenske forskningsreaktoren på Tekniska högskolan i Stockholm, som var i drift på 1950- og 1960-tallet.

Svenskenes svar på Statens strålevern (SSI) har gitt klarsignal til transporten:

- Dette er en liten rest fra en forsøksreaktor som fantes i Sverige på 1950- og 1960-tallet, som har en helt spesiell type brensel som ikke passer inn eller er sammenlignbar med den type brensel som vi har i våre reaktorer. Da har man kommet fram til at dette er den beste måten å håndtere dette på, sier forskningssjef Leif Moberg ved SSI til Sveriges Radio Ekot.

Avfallet inneholder 1,2 kilo plutonium av våpenkvalitet, det vil si at det kunne vært benyttet til kjernefysiske våpen, ifølge SR Ekot. Fra før finnes rundt 800 kilo svensk plutonium under bearbeiding i Sellafield. Avfallet skal etter planen blandes med uran og føres tilbake til Sverige som såkalt MOX-brensel til bruk i det svenske kjernekraftverket i Oskarshamn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere