RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Merkel ber om tillit

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Kristeligdemokratenes leder Angela Merkel ber partifellene om fornyet tillit etter skuffelsen søndag. Samtidig har hun følere ute mot SPD.

Merkel ber om å få kristeligdemokratenes tillit etter valget søndag, melder AP. I stedet for å få et klart flertall, slik meningsmålingene tydet på, må Merkel satse på en koalisjon med flere partier enn den tradisjonelle følgesvennen fridemokratene FDP. Forbundskansler Gerhard Schröder på sin side, hevder han fortsatt har mandat til å styre.

Ifølge grunnloven må statsministeren ha støtte fra et flertall i Forbundsdagen. Mandag gikk spekulasjonen om hvordan Merkel kan sikre seg flertallet. Tirsdag ble det kjent at Merkels parti CDU har startet samtaler med sosialdemokratene SPD med sikte på en storkoalisjon. Sammen med søsterpartiet CSU i Bayern danner CDU den kristelidemokratiske blokken.

Uavklart
Prosjektet kan bli vanskelig å gjennomføre, siden CDU og SPD har hver sin soleklare statsministerkandidat, mens bare en av dem kan få vervet. Merkels dager som CDU-leder kan være talte dersom hun gir opp kravet om å bli statsminister.

- Hun håper hun kan få bekreftet sin lederposisjon overfor en uryddig hjemmefront ved å bli parlamentarisk leder. Men bare som kansler har hun muligheten til fortsatt å lede CDU, skriver avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung ifølge CNN.

Mindretall
SPD-ordfører Klaus Wovereit i Berlin, utelukker ikke en storkoalisjon uten Schröder.

- Det er mulig, men omstendighetene er ennå ikke til stede. Vi er i en fase der det uavklarte valgresultatet viser at et flertall av befolkningen ønsker at Schröder fortsetter, sier han ifølge Netzeitung.

Ministerpresidenten i delstaten Sachsen åpner for at kristeligdemokratene danner en mindretallsregjering med FDP.

- Man kan ikke utelukke noe, når situasjonen er så lite ønskverdig, sier Merkels partifelle Georg Milbradt til Berliner Zeitung ifølge Netzeitung.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere