Den tyske statsministeren kom med beskjeden på en pressekonferanse i Berlin mandag, dagen etter at partiet hennes gjorde sitt dårligste valg i delstaten Hessen på over 50 år.

Hun blir imidlertid sittende som statsminister for samlingsregjeringen inntil videre, men fremholder at dette er hennes siste regjeringsperiode.

Analytikere mener at Merkels kunngjøring er begynnelsen på slutten av hennes politiske karriere.

Merkel kaller valgresultatet i Hessen for bittert både for CDU på delstatsnivå og for partiet sentralt.

– Valgresultatet er bittert både for våre venner i Hessen og for oss på riksplan, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin mandag.

CDU fikk 27 prosents oppslutning i delstatsvalget i Hessen, noe som var over 10 prosentpoeng dårligere enn ved valget i 2013.

Den tyske avisen Bild skriver at Merkel har kommet frem til at hun ikke vil stille til gjenvalg som partileder for CDU i desember, da det er duket for landmøte i Tyskland.

Allerede i begynnelsen av desember skal CDU velge ny partileder under landsmøtet i Hamburg. Nå ser det imidlertid ut til at Merkel vil overlate partilederjobben til nye krefter, samtidig som ønsker å beholde jobben som leder for samlingsregjeringen mellom CDU/CSU og sosialdemokratiske SPD.

Partikilde: Merkel fortsetter ikke som statsminister etter 2021

Angela Merkel vil gi seg som statsminister når mandatet hennes utløper i 2021, opplyser en kilde i Merkels parti CDU.

Kilden sier at hun mandag orienterte partiledelsen om at dette blir hennes siste periode som Tysklands statsminister.

Kilden sier også at Merkel ikke har noen planer om å forsøke å sikre seg en plass i EU-kommisjonen, selv om det i Brussel spekuleres på dette.

Merkel har vært Tysklands statsminister siden 2005.

Les også: Sandberg og Letnes spiste lunsj hos Irans ambassadør i Oslo før Iran-ferien

Les også: Per Sandberg vil holde KrF utenfor regjering: - Frp har ikke mer å gå på

Kan få følger

Resultatet i Hessen anses som en svært viktig pekepinn på hvorvidt Merkels regjering vil bli sittende ut perioden.

– Tilstanden i regjeringen er uakseptabel, kommenterte sosialdemokratenes leder Andrea Nahles søndag, da valgdagsmålingene indikerte de dårlige resultatene for både SPD og CDU. Samtidig krevde hun et klart og bindende politisk veikart fra CDU.

Det liberale partiet Fridemokratene (FDP) fikk 7,5 prosent, en økning på 2,5 prosentpoeng, mens venstrepartiet Die Linke fikk 6,3 prosent, en oppgang på 1,1 prosent siden forrige valg.

Merkels CDU har hatt makten i Hessen i 19 år, og før det var delstaten en av SDFs viktigste bastioner.

På grunn av Merkels avgang vil det tillate en ny CDU-formann eller kvinne til å bygge en profil før neste nasjonale valg, som skal skje i 2021. Merkels favoriserte etterfølger er CDU-partisekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, skriver The Guardian.

(©NTB)

(©NTB)