Gå til sidens hovedinnhold

Merkel vil ha frihandelsavtale mellom India og EU

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel tok til orde for en frihandelsavtale mellom India og EU da hun avsluttet sitt todagersbesøk i New Delhi lørdag.

EU og India innledet forhandlinger i 2007, men samtalene brøt sammen i 2012. I en tale i det indisk-tyske handelskammeret i New Delhi lørdag oppfordret Merkel India og EU til å gjenoppta samtalene.

Tyskland, som er Indias største handelspartner i EU, har lenge ønsket en ny avtale. Tyskland eksporterer maskinutstyr, elektronikk, teknologi, metallprodukter, kjemikalier, kjøretøy og bildeler til India. De siste årene har handelsvolumet økt stadig.

Det er muligheter for tyske investeringer i indisk infrastruktur og samferdselsprosjekter, uttalte Merkel. Men India må fjerne byråkratiske hindre og åpne mer for utenlandske investeringer, sa hun.

Merkel tok i talen til orde for større samarbeid rundt helse, jordbruk, teknologi og kamp mot klimaendringer. Hun viste også til tysk finansiering som går til å bytte ut hundrevis av dieseldrevne busser med elektriske busser i den indiske hovedstaden.

– Hvis man ser på luftkvaliteten i Delhi i går, er det definitivt noen gode grunner til hvorfor det trengs flere elektriske busser, sa hun, i en henvisning til fredagens alarmerende høye luftforurensning i byen.

Fredag ble det erklært helsekrise i hovedstaden fordi ekstrem luftforurensning hadde nådd faretruende høyt nivå, samme dag som Merkel møtte statsminister Narendra Modi, med synlig smog i luften.

India og Tyskland har undertegnet 22 samarbeidsavtaler i forbindelse med besøket.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken