RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Perseidene
Perseidene (Trond Erik Hillestad)

Meteor traff Nord-Sverige

Nordsvenske Jokkmokk ble i midten av januar rammet av det kraftigste meteornedslaget i Sverige på tjue år.

- Vi fikk flere telefoner fra privatpersoner som hadde sett et stort lysglimt over skylaget, og som lurte på hva som skjedde, forteller Rick McGregor, informasjonsansvarlig ved Institutet för rymdfysik (IRF) i Umeå, til svenske Dagens Nyheter.

Nedslaget hadde en sprengkraft tilsvarende 100 kilo av det høyeksplosive stoffet trotyl.

Kraftig smell
I første omgang antok man at lysglimtet skyldtes militær rakettoppskyting, men en pensjonert fysikkprofessor ved instituttet påviste at fenomenet var en meteor.

- Det var et veldig kraftig smell. Fire ulike målestasjoner registrerte trykkbølgen, mens de lydfølsomme mikrofonene ved stasjonene i Kiruna, Luleå og Lycksele ble overbelastet av smellet, slik at de ikke klarte å registrere noen måleverdi, forteller Ludwik Liszka.

Jernholdig klump
- Vi har hatt målestasjonene i tjue år, og har aldri målt et så sterkt smell, sier den pensjonerte fysikkeksperten. Liszka mener meteoren må ha veid minst ti kilo, og at den sannsynligvis var svært jernholdig.

Forrige lørdag ettermiddag traff meteoren Jordens atmosfære med en fart på 60.000 kilometer i timen. Der eksploderte den, og falt i småbiter over et stort område nordvest i Jokkmokk, Sveriges nest største kommune, som ligger ved Polarsirkelen.

Flere meteorer
Ifølge professoren har det falt flere meteorer det over Skandinavia den siste tiden. Morgenen 21. januar kunne flere tusen mennesker i Danmark og Tyskland oppleve et smell og lysglimt da en meteor kom inn i atmosfæren. Om kvelden 29. desember kunne innbyggerne i hele Sør-Sverige fra Lund i sør til Värmland i nord se en ildkule på himmelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere