*Nettavisen* Nyheter.

Mette-Marit talte ungdommens sak på FNs talerstol

- Unges helseproblemer er i stor grad ignorert, sa kronprinsessen. Se video.

09.06.14 18:09
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=20Wz3xGlMglzI7-eCQXeWFxGSvUFLDl1Axg8IxLdcftH312rWZ6M41OoY284bL2ssGLr1t_gG7yw9zyyFeuqDXoozz8yPJsmeawe1TarCPs1gY9z3L6xbq8OWt0V41i9uQn-dIhThpk&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Mandag talte kronprinsesse Mette-Marit foran FNs hovedforsamling i New York. Der hevdet hun at ungdommens helseproblemer ikke blir tatt på alvor.

Kronprinsessens innlegg om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids, kom under konferansen «Human rights and the rule of law in the post-2015 development agenda» i FNs hovedforsamling i New York.

Mette-Marit er spesialutsending for FN-programmet UNAIDS. Hun etterfulgte generalsekretær Ban Ki-moon på talerstolen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TALTE I FN: Mandag ettermiddag talte kronprinsesse Mette-Marit på høynivåmøtet «Human rights and the rule of law in the post-2015 development agenda» i FNs hovedforsamling i New York. Foto: Seth Wenig (Ap)

– De yngre ignoreres

Kronprinsessen benyttet anledningen til å be om at den yngre del av verdens befolkning skal bli mer inkludert i utformingen av politikk som rettes mot bekjemping av hiv og aids, da kunnskapen om sykdommene er for lite utbredt.

– I dag er det 1,8 milliarder unge i verden. Til tross for dette er de unges helseproblemer i stor grad ignorert. Hver dag er det 2.100 nye tilfeller av hiv blant unge mellom 15 og 24, sa Mette-Marit i sitt innlegg, som hun avsluttet med å sitere avdøde Elanor Roosevelts tanker om menneskerettigheter.

Roosevelt var gift med tidligere USA-president Franklin D. Roosevelt.

Nordens stemme

Møtet i New York holdes i forbindelse med FNs arbeid med bærekraftige utviklingsmål etter 2015. Det er første gang en representant fra den norske kongefamilien holder hovedinnlegg i FN, skriver NRK.

Også utenriksminister Børge Brende talte i New York 2. pinsedag. I sitt innlegg, som Brende holdt på vegne av de nordiske landene, snakket han blant annet om at respekt for menneskerettigheter og demokrati må ligge til grunn for de nye utviklingsmålene som skal vedtas neste år.

– I forhandlingene om målene vil Norge jobbe aktivt for å implementere godt styresett, sa utenriksministeren til NTB søndag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.