RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: OMAR TORRES (AFP)

Mexico tilbake i normalt gjenge

Sist oppdatert:
Mexico har i fem dager vært lammet av svineinfluensafrykt. Onsdag begynte ting å vende tilbake til det normale.

Etter fem dager i nær unntakstilstand og frykt for galopperende svineinfluensaspredning, vendte Mexico onsdag tilbake til et mer normalt liv. Trafikken skapte igjen køer i kork i gatene, og tacoselgerne var tilbake på fortauene, melder Reuters.

Tilbake på jobb
På sementfabrikken Cemex og bryggeriet Femsa vendte arbeiderne tilbake til jobb, men bekymringene for at den nagende influensafrykten kan fortsette å ramme næringslivet har ennå ikke sluppet taket, særlig hos småbedriftene.

Kafégjester med to meters avstand
- Jeg håper å kunne vende tilbake til det normale, fordi dette rammer oss virkelig hardt, sier Ernesto Morales, servitør på Cafe Genoca i Mexico by, til nyhetsbyrået. Han sørget for å følge myndighetenes retningslinjer og plasserte gjestene minst to meter fra hverandre.

42 døde i Mexico
Mexicos sydende hovedstad med 20 millioner innbyggere stoppet nesten opp 1. mai da myndighetene ga ordre om at all næringsvirksomhet som ikke var helt nødvendig måtte opphøre i et forsøk på å stanse spredningen av det nye H1N1-viruset, som så langt har tatt livet av 42 mennesker i Mexico og to i USA. Mer enn 1500 mennesker i 23 land er rammet av svineinfluensaen.

Svineinfluensaen kom på et svært dårlig tidspunkt for Mexico, som allerede var hardt tynget av finanskrisen. Turismen, som står for 8 prosent av økonomien, har opplevd et kraftig tilbakeslag.

Skolene i Mexico forblir stengt inntil videre.

1516 tilfeller på verdensbasis
Verdens helseorganisasjon WHO opplyste onsdag at 22 land offisielt har meldt om 1516 tilfeller av influensa A (H1N1). Mexico har 822 laboratoriebekreftede tilfeller, blant disse 29 dødsfall. USA har rapportert 403 laboratoriebekreftede tilfeller, blant dem ett dødsfall.

Dette er landene som har laboratoriebekreftede tilfeller, men ingen dødsfall knyttet til svineinfluensaen:

Østerrike, Canada, Kina, Hong Kong, Colombia, Costa Rica, Danmark, El Salvador, Frankrike, Tyskland, Guatemala, Irland, Israel, Italia, Nederland, New Zealand, Portugal, Korea, Spania, Sveits og Storbritannia.

WHO understreker at folk trygt kan spise ordentlig varmebehandlet svinekjøtt og svinekjøttprodukter.

Les mer på WHOs hjemmesider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere