Michael Cohen begynner soningen

Michael Cohen på Madison Avenue i New York lørdag. Mandag må han stille til soning ved et fengsel nordvest for byen. Foto: Jonathan Carroll / AP / NTB scanpix

Michael Cohen på Madison Avenue i New York lørdag. Mandag må han stille til soning ved et fengsel nordvest for byen. Foto: Jonathan Carroll / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Donald Trumps tidligere private advokat, Michael Cohen, starter mandag soningen av tre års fengsel for blant annet å ha betalt hysjpenger på vegne av Trump.

Cohen må møte opp ved et fengsel i Otisville, 11 mil nordvest for New York City, innen mandag klokka 14 amerikansk tid (klokka 20 norsk tid).

Fengelet ligger ute på landet, har relativt lav sikkerhet, og er blitt et samlingssted for såkalte hvitsnippforbrytere.

Cohen, som har mistet advokatbevillingen, må nå bytte sine elegante dresser ut med khakifargede fengselsklær. Hans siste forsøk på å få dommen utsatt eller redusert, har ikke lyktes.

Må jobbe

Når han ankommer fengselet, skal han først gjennom medisinske undersøkelser, både fysiske og psykiske. Deretter vil han bli tildelt en jobb, som for eksempel å rengjøre besøksrommet.

Han får ikke en egen celle, heller ikke tomannsrom, men en seng i en sovesal. På fritiden kan han spille tennis eller bocce.

Fengselet i Otisville er tidligere kåret til en av USAs mest komfortable fengsler av magasinet Forbes, men tidligere fanger og ansatte framholder at det ikke fungerer som noen rikmannsklubb. Det er lite fritid, og fangene er fortsatt skilt fra familie og venner.

- Det er ingen fritid til å skrive på boka di eller noe sånt, sier en tidligere ansatt, Don Drewett.

Håpet på utsettelse

Cohens forsvarere ba i forrige måned demokratene i Representantenes hus om hjelp til å få soningen utsatt som følge av hans samarbeid med Kongressen og vilje til å legge fram flere dokumenter, men det var de lite lystne på.

Føderale påtalemyndigheter i New York vendte også det døve øret til.

Cohen ble dømt til tre års fengsel i desember i fjor etter at han noen måneder tidligere erklærte seg skyldig i å ha organisert utbetaling av penger for at folk skulle ti stille om forhold som kunne skade Trumps valgkamp i 2016.

Penger til Stormy

Han har blant annet forklart at Trump ba ham betale pornostjernen Stormy Daniels for ikke å snakke som det seksuelle forholdet hun hevder å ha hatt med Trump. Han har også sagt seg skyldig i å ha løyet for Kongressen i forbindelse med Trumps planer om å bygge et Trump Tower i Moskva.

Cohen er den eneste som ble tiltalt i forbindelse med utbetaling av hysjpenger til flere kvinner som hevder å ha hatt affærer med Trump. Trump selv har kalt sin tidligere advokat en løgner.

Cohen skulle egentlig ha startet soningen i mars, men en dommer ga ham to måneders utsettelse slik at han blant annet kunne komme seg etter et kirurgisk inngrep

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.