*Nettavisen* Nyheter.

Microsoft vil ha mindre sikkerhet

Microsofts sikkerhetsekspert langer ut mot krigen mot terror.

Microsoft er ofte i søkelyset når det gjelder sikkerhet, men nå begynner selskapet å sette søkelyset på andres sikkerhet.

Steve Riley, Microsofts senior sikkerhetsstrateg, langer nå ut mot krigen mot terror i en avhandling han har kalt «Making the Tradeoff: Be Secure or Get Work Done», melder The Inquirer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må balansere risiko med kostnader
Riley mener at for mye sikkerhet er en uting, og at når kostnaden for å forsøke å unngå et problem blir større enn kostnaden du vil få hvis problemet inntreffer, så er det meningsløst.

I IT-verdenen betyr det at man for eksempel kan leve med at et par servere får litt hikke fra tid til annen, fremfor å bruke enorme resurser på å være 100 prosent sikker på at man er oppegående 100 prosent av tiden, fremfor 99,9 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

- Uakseptabelt brudd på privatlivet
Han mener at denne tankegangen også må kunne overføres til andre områder, inkludert krigen mot terror.

Han mener at ingen blir mer sikre av å ta av seg skoen når de går gjennom en metalldetektor, og røntgenmaskiner som kan se gjennom folks klær er et uakseptabelt brudd på privatlivet. Han mener at ingen bør ønske å leve i et samfunn hvor dette er helt akseptabelt.

Livredde unger
Sikkerhetseksperten trekker også frem for stor frykt for kidnappinger, der foreldre lærer opp barna til å ikke snakke med fremmende. Han mener vi er i ferd med å vokse opp i en verden der en ikke kan be om hjelp hvis den eneste hjelpen en kan få er fra fremmede.

Han mener at resultatet er mangel på mellommenneskelig kommunikasjon som er grunnlaget for et sivilisert samfunn.

I stedet for å lære å ikke snakke med fremmede, så må barn lære seg å gjenkjenne tegnene på et angrep, i stedet for å reagere negativt på innbilt frykt. Han mener barn må lære at de fleste voksne egentlig er snille.

- Terrorister bruker enkleste metode
Han mener at terrorister alltid vil benytte den enkleste angrepsmåten for angriperne, og at angrepene 11. september 2001 mot WTC ble gjort med fly fordi det var den enkleste tilgjengelige måten.

Han advarer mot at hvis terrorister vil angripe folk på en flyplass, så vil det ikke hjelpe å kreve at de tar av seg skoene hvis bomben sprenges i køen inn til sikkerhetskontrollen. Det er også relativt enkelt å skyte ned et fly når det tar av eller letter.

Ifølge Riley kastes det bort enorme summer på sikkerhetstiltak som er skremmende lite effektive i å faktisk hindre terrorangrep.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.