*Nettavisen* Nyheter.

Migrant omkom på jernbanespor i Ungarn

Ungarsk politi står vakt ved et tog der flyktninger protesterer mot å bli overført til en leir for å registreres i stedet for å få reise videre til Østerrike. Foto: Leonhard Foeger (Reuters)

Mens rundt tusen migranter i Ungarn har begynt å gå til Østerrike, forsøker andre å rømme fra ungarske flyktningleirer.

04.09.15 21:36

Et stille tog av voksne og barn skapte trafikkaos da de la ut på vandring fra jernbanestasjonen i Budapest fredag. Målet er grensa som ligger 175 kilometer lenger vest.

– Neste stopp er Østerrike. Barna er veldig slitne, Ungarn er veldig dårlig, og vi må komme oss av gårde, sa en 23 år gammel syrer.

Noen av flyktningene satt i rullestol, andre gikk med krykker, og foreldre gikk med barn på skuldrene. Ungarsk politi fulgte med, men lot være å gripe inn.

Det gjorde de derimot da store grupper av flyktninger forsøkte å rømme fra en interneringsleir ved grensa mot Serbia. Mange ble senere brakt tilbake til leiren, mens andre havnet i sammenstøt med politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere av migrantene klatret over gjerdene til leiren de var stuet inn i i Ungarn. Foto: Stringer (Reuters)

Også ved togstasjonen i byen Bicske lenger nord forsøkte flyktninger å rømme fra et område hvor de var plassert av politiet. En pakistansk mann omkom da han kollapset og falt idet han prøvde å komme seg unna.

Følte seg lurt

Migrantene og flyktningene som har begynt å gå mot Østerrike, har i flere dager oppholdt seg på jernbanestasjonen i Budapest sammen med flere tusen andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet på vei mot toget ved jernbanestasjonen i Bicske tidligere fredag. Foto: Petr David Josek (Ap)

Etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt mot motorveien til grensa.

En gruppe på rundt 500 støtte på en politisperring på motorveien, men klarte å ta seg forbi den, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En annen gruppe har sittet fast på et tog i Bicske som de håpet skulle kjøre dem til Østerrike. Da toget stanset i byen fire mil vest for Budapest torsdag, nektet de å forlate det og bli med til politiets interneringsleir.

Mange av flyktningene hamret med nevene mot vinduene og ropte at de ikke ville til leirene, og fotografer sto rundt da tungt væpnet politi forsøkte å fjerne en liten familie med et spedbarn som hadde lagt seg i skinnegangen.

Fredag klarte flere hundre å rømme fra toget, mens andre til slutt forlot vognene frivillig under oppsyn av politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyktninger venter på et fullpakket tog på stasjonen i Bicske. De nekter å forlate toget og krever å få fortsette til Østerrike og Tyskland. Foto: Stringer Shanghai (Reuters)

Strengere straffer

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag en strafferamme på tre års fengsel for folk som klatrer over det ny piggtrådgjerdet langs grensa mot Serbia. I tillegg ble det opprettet en «transittsone» langs grensa hvor asylsøkere kan holdes internert mens asylsøknadene deres behandles.

Ungarns statsminister Viktor Orbán sa i et radiointervju fredag at landet ikke vil myke opp flyktningpolitikken.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, hevdet han.

Skammer seg over Orban

Statsministeren har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.