*Nettavisen* Nyheter.

Migranter og flyktninger fortsetter å ankomme de greske øyene

TIL FASTLANDET: En jente kikker ut av bussvinduet idet hun akommer havnebyen Elefsina sammen med andre migranter og flyktninger etter reisen fra Lesvos mandag. Mandag oppgis det å være 50.000 migranter og flyktninger som er strandet i Hellas. Foto: Thanassis Stavrakis (AP)

Over 1660 nye flyktninger til de greske øyene etter at avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft søndag.

21.03.16 13:34

Migranter og flyktninger fortsetter å ankomme de greske øyene.

Les også: Rasende flyktninger i «nåtidens Nazi-leir»

– Vi prøver, sier de mens det knytter seg mange praktiske spørsmål til EUs returavtale med Tyrkia.

Det er meldt om over 1.660 nye flyktninger til de greske øyene etter at avtalen mellom EU og Tyrkia trådte i kraft søndag.

– Vi er veldig slitne. Jeg ønsker å dra til familien min i Sverige, sier den 32 år gamle syreren Ahmet Bayraktar til nyhetsbyrået Reuters, idet han går i land på Lesvos.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYGT I HAVN: En syrisk gutt har kommet seg trygt på land og fått på seg et teppe og venter på kaia i Mytilene på Lesvos etter en redningsoperasjon i regi av den greske kystvakten natt til mandag. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

– Vi prøver

Men alle som nå ankommer, møter en ny virkelighet. Avtalen mellom EU og Tyrkia betyr at migranter og flyktninger skal registreres, få asylsøknaden hurtigbehandlet og så sendes tilbake til Tyrkia. De eneste som kan unntas, er mennesker som risikerer forfølgelse i Tyrkia, som kurdere.

EU håper returavtalen i seg selv skal stagge overfartene over Egeerhavet. Men mye skal på plass dersom systemet skal fungere etter planen.

Klikk på bildet for å forstørre.

En gruppe båtflyktninger ankommer den greske øya Lesvos søndag morgen, samme dag som Tyrkia-avtalen trådte i kraft. Foto: Petros Giannakouris (AP)

Krevende

Først og fremst må pengelense Hellas i løpet av svært kort tid får på plass et omfattende system for hurtigbehandling av asylsøknader. Det knytter seg tvil til om grekerne vil klare å håndtere denne oppgaven.

EU beregner at det raskt trengs et mannskap på rundt 4.000 på de greske øyene for å registrere og håndtere alle sammen. «Enorm operasjonell innsats fra alle involverte, og først og fremst fra Hellas», kaller EU-kommisjonen det og ber andre EU-land raskt sende et mannskapsbidrag på 2.300.

– Migrantene skal returneres etter en hurtig behandling. Derfor trenger vi teknisk bistand, sier Hellas' viseinnenriksminister Yiannis Balafas til nettavisen EUobserver.

Trengs raskt

Det trengs alt fra politifolk til saksbehandlere, asyleksperter, dommere og tolker. Mandag var de første tyrkiske mannskapene på plass i Hellas, noe som er en viktig del av avtalen.

– Vi er klar over utfordringene. Det krever stor innsats av alle EU-landene, sier Kommisjonens talsperson Margaritis Schinas til pressen i Brussel.

– Til nå har 20 EU-land meldt at det kommer bidrag.

Ifølge EU-kommisjonen trengs det også 20.000 sengeplasser til dem som skal vente på asylbehandling. I dag er bare 6.000 av dem på plass.

Dessuten trengs det åtte fartøyer til selve transporteringen. Returene av dem som ankommer fra og med søndag, skal etter planen starte i slutten av mars eller starten av april.

– Vi håper ikke påskeferien gjør at de blir forsinket, sier den greske talspersonen Giorgos Kyritsis til AFP, om bidragene de trenger.

Kvoter

EU og Tyrkia inngikk avtalen fredag etter lange og harde forhandlinger. Hensikten er å stenge hovedruten flyktninger bruker for å komme inn i EU-landene, og å ødelegge for menneskesmuglerne.

Til gjengjeld har EU lovet at unionens medlemsland skal bosette én syrisk flyktning fra Tyrkia for hver syrer som blir sendt tilbake fra de greske øyene.

Den kvoten står foreløpig på 72.000, og det er ikke avklart hvordan fordeling skal skje. Den må uansett snart i gang, om EU skal innfri sin del av avtalen.

– Vi kjenner ikke til dette, sier Bayraktar ved ankomsten til Hellas.

– Vi kommer rett fra Syria. Alle ønsker å dra videre til grensen, sier han, om håpet til dem som fortsatt våger livet for å krysse Egeerhavet til Europa. (©NTB)

Les også: 230 asylsøkere til Norge hittil i mars

Les også: Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

Annonsebilag