RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mikrochipens far er død

Sist oppdatert:
Jack S. Kilby, ingeniøren som oppfant mikrobrikken som innvarslet informasjonsalderen, er død, 81 år gammel.

Jack S. Kilbys mikrochip eller databrikke ga støtet til en teknologisk revolusjon og et ras av forbrukerelektronikk, fra pc-er til mobiltelefoner. Texas Instruments i Dallas, selskapet der han tilbrakte 25 år, meldte om Kilbys død tirsdag, skriver The New York Times.

Kilby kom til Texas Instruments i 1958, og kort tid etter hadde han ideen klar til den integrerte kretsen (mikrobrikken) som skulle legge grunnlaget for moderne mikroelektronikk. Dette var en liten kvartsbrikke som på én gang erstattet mylderet av transistorer, motstandere og kondensatorer. Oppfinnelsen, som første gang ble demonstrert i et laboratorieforsøk 12. september 1958, førte til at Kilby i 2000 fikk Nobel-prisen i fysikk, skriver Texas Instruments på sin nettside.

- Former våre liv
I løpet av sine år i Texas Instruments sørget Kilby for mer enn 60 ulike patenter. Blant annet var han med å dele æren for den håndholdte kalkulatoren, men ingenting kommer opp mot betydningen databrikken skulle få.

- Det er vanskelig å finne et område der mikrobrikken ikke former våre liv I dag, uttalte sjefen i Texas Instrument, Richard K. Templeton, tirsdag.

To patenter ble én
Kilby selv har uttalt at han ikke forventet at mikrobrikken skulle få den betydningen den fikk.

Kort tid etter at Kilby lanserte sin mikrobrikke, kom Robert N. Noyce med sin silisium-versjon, og etter diverse teknologiske og juridiske runder, ble de to patentene bakt sammen i én lisens i 1959.

I 1971 kom forøvrig Intel med sin første mikroprosessor, som i motsetning til mikrobrikken kunne programmeres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere