RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mildere NATO-stemning

NATO-landene renset mandag lufta etter sammenstøt om europeisk forsvarspolitikk i forrige uke. Blant annet forsøkte EU-medlemmer å forsikre USA om at oppbygging av EU-styrker ikke skal gå utover NATO-samarbeid.

USA ba om et ekstra møte i NATOs råd mandag etter et bråkemøte i forrige uke, der den amerikanske ambassadøren kalte europeiske forsvarsplaner for "den mest alvorlige trusselen mot NATOs fremtid".

Den amerikanske utblåsingen vekket sterke europeiske reaksjoner. Dagen etterpå skulle EU-landene møtes for å diskutere EU-konstitusjonens forslag til en utdyping av forsvarspolitikken på toppmøte i Brussel.

Dysset ned konflikt

Flere NATO-kilder glattet over konflikten mellom USA og europeiske allierte etter møtet mandag, selv om EU-landene går videre med sine forsvarsplaner.

- Et møte i forsoningens ånd, sier en NATO-kilde til NTB.

- Må holdes informert

USA, Norge og andre NATO-land på utsiden av EU fastholdt mandag at det er nødvendig at NATO holdes informert om forsvarsplanene i EU.

USA og Norge frykter at en tysk-fransk plan om å opprette en uavhengig militær EU-kommando kan komme til å undergrave NATO som den viktigste sikkerhetsorganisasjonen i Europa - og dermed svekke USAs innflytelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere