RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milinkevitsj til Norge

Sist oppdatert:
Den hviterussiske opposisjonslederen Aleksander Milinkevitsj kommer trolig til Norge allerede i neste uke.

Aleksander Milinkevitsj, som tapte presidentvalget i Hviterussland nylig, er invitert av Den norske Helsingforskomiteen.

Komiteens leder Bjørn Engesland gleder seg til Milinkevitsj kommer, men understreker at datoene for besøket ikke er endelig spikret.

Usikkert når
- Jeg kan bekrefte at vi har vært i kontakt med Milinkevitsj. Han vil svært gjerne komme, men vi vet ikke om han får det til allerede til uka, sier Engesland til TV 2 Nettavisen.

Torsdag ble den sittende presidenten, Aleksander Lukasjenko, erklært som vinner av valget, med over 82 prosent av stemmene. Internasjonale vestlige observatører har karakterisert valget som en farse.

- Vi støtter uttalelsen fra EU om at valget hadde «betydelige mangler», sier statssekretær i UD, Kjetil Skogrand, til TV 2 Nettavisen.

Etter planen skal han møte Milinkevitsj neste fredag. Bjørn Engesland håper Milinkevitsj også får møte utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sanksjoner
Kjetil Skogran understreker at Norge er langt fra fornøyd med måten valget ble gjennomført på, og at Norge kommer til å støtte sanksjonene EU-landene vurderer å innføre.

- Det er udiskutabelt at det kommer nye sanksjoner. Jeg ser det som vært sannsynlig at vi kommer til å slutte oss til sanksjonene som EU har varslet så snart de er klare, sier han.

Fra før har både EU og Norge innført visumrestriksjoner mot navngitte personer i regjeringsapparatet.

Arrestert
Høyreleder Erna Solberg fordømmer i et innlegg på partiets hjemmesider arrestasjonen av opposisjonspolitikeren Alaksiej Janukievitsj. Han leder Høyres søsterparti i Hviterussland, Belarussian Popular Front (BFD).

- Vi fordømmer enhver arrestasjon av mennesker på politisk grunnlag, og oppforder myndighetene til å sette fri alle politiske fanger, sier Skogrand.

Statsminister Jens Stoltenberg vil også ta opp valget i Hviterussland når Russlands statsmininister Mikail Fradkov kommer til Norge tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere