*Nettavisen* Nyheter.

Militæret skal rydde bort oljen

Foto: (NASA)

Nå settes militære styrker inn for å stoppe oljeutslippet i Mexicogolfen.

29.04.10 23:49

Onsdag ba Louisiana-guvernør Bobby Jindal om krisehjelp etter at oljeflaket i Mexicogolfen stadig kommer nærmere USAs sårbare kystlinje.

Torsdag erklærte Det hvite hus at oljesølet i Mexicogolfen er av «nasjonal betydning». Det melder CNN samtidig som det også er klart at militære styrker nå er satt inn for å stoppe oljeutslippet.

Nærmer seg kysten

Det er en reell frykt for omfanget av utslippet fra den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon. Den erklærte unntakstilstanden gjør at det amerikanske militæret nå blir med på jobben med å stoppe oljelekkasjen.

80 kilometer utenfor kysten av staten Louisiana strømmer det ut 5000 fat olje (nærmere 800.000 liter) ut i havet daglig. Det viser undersøkelser gjort av National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA).

Oljeutslippet har resultert i et oljeflak som dekker et område på 74.100 kvadratkilometer. Det er et omfang fem ganger større enn tidligere antatt.

Skulle det viste seg å være hold i disse beregningene fra den amerikanske kystvakten, vil oljeflaket om to måneder være like stort som utslippet fra tankeren Exxon Valdez. Denne enorme katastrofen rammet Alaska i 1989.

Les også:Oljesøl synlig fra rommet

Frykten er at vind og havstrømmer skal drive med seg dette flaket mot fastland. Nye beregninger viser at oljen er på vei mot kysten og kan nå land allerede fredag.

I USA er Louisiana største leverandør av reker og østers, og fiske er også en viktig næring langs denne delen av kysten. Konsekvensene ved at et utslipp når land er store.

Oljeflaket satt i brann

Onsdag uttalte myndighetene at det kan ta uker og måneder før de får stanset utslippet.

President Barack Obama har hele tiden blitt informert om den nye utviklingen og krisesituasjonen der omfanget bare blir større og større. Onsdag kveld ble det gjennomført en kontrollert brann av en liten del av det enorme oljeflaket, og nå settes større styrker inn for å få kontroll på det enorme oljeflaket.

Oljeriggen ble rammet av en gasseksplosjon forrige uke. Elleve oljearbeidere er ennå savnet og antatt omkommet. En etterforskning er igangsatt etter ulykken.

BP glad for hjelpen

Det var oljegiganten BP som opererte riggen Deepwater Horizon. Doug Suttles, selskapets tekniske direktør for leting og produksjon, ønsker tilbudet fra USAs militære styrker velkommen.

Han sier at selskapet har ved hjelp av fjernstyrte undervannskjøretøy (ROV) har prøvd å finne ut hvor mye olje som har lekket ut i havet.

- Dette er veldig, veldig vanskelig å anslå. Under havoverflaten kan vi ikke måle utslippet av oljen, så alt vi gjør er å observere, sier Suttles til BBC.

Bildene fra utslippene på havbunnen viser at mengden er den samme nå som da lekkasjen startet. Men målinger på overflaten viser det seg at utslippet blir større i omfang for hver dag.

Les også:Her ligger redningen

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.