RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milits overtar hele Mogadishu

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå har også den siste krigsherren i Somalia overgitt seg til islamistisk milits. Dermed har islamistene full kontroll over hele hovedstaden.

Sheik Sharif Ahmed har hovedansvar for den daglige driften av islamske domstoler. Han bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at Abdi Hassan Awale Qeydiid har overgitt seg.

70 drept på tre dager
I løpet av de tre siste dagenes kamper har minst 70 personer blitt drept, og over hundre såret.

De væpnede gruppene sa mandag at de hadde inntatt hovedkvarteret til Qeydiid, og at de 500 soldatene hans hadde begynt å levere fra seg våpnene. Dette ble bekreftet av Qeydiids milits tirsdag.

Kontrollerer 99 prosent
- Vi har vunnet kampene som startet i Mogadishu søndag morgen. Vi kontrollerer nå 99 prosent av byen etter at krigsherren Qeydiids har overgitt seg, sier Sharif Ahmed til TV 2 Nettavisen på telefon fra Mogadishu i Somalia.

Overgangsregjeringen ber de militante islamistene om å trekke seg tilbake fra de sørlige delene av Mogadishu.

- Regjeringen er svak
- Overgangsregjeringen truet med å ikke delta i de første forhandlingene som skal starte 15. juli i Sudans hovedstad Khartoum hvis militante islamister forsetter å kontrollere hovedstaden Mogadishu. Den somaliske overgangsregjeringen er svært svak og har bedt om at en freds- og stabilitetsstyrke skal sendes til Somalia for å bidra til å skape fred i, sier Somalias turistminister Mohammad Mahmoud Haeid til TV 2 Nettavisen på telefon fra Baydawa.

Sheik Sharif Ahmed fra domstolene avviser dette.

Vil klare seg selv
- VI er imot utplassering av utenlandske soldater i Somalia. Vi klarer å skaffe fred i Somalia uten utenlandske styrker. Det internasjonale samfunnet kan hjelpe oss på en annet måte gjennom å bygge Somalia på nytt, sier Sharif til TV 2 Nettavisen.

Kontaktgruppen om Somalia skal ha et nytt møte i Sverige den 14. juli for finne ut hvordan de kan stabilisere situasjonen i landet. Den arabiske liga, som står bak våpenhvileavtalen som ble undertegnet i juni i sudan mellom den somaliske overgangsregjeringen og de islamistiske opprørsgruppene, er invitert til møtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere